Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta vargdödare har släppts på fri fot

Ett eminent polisarbete har enligt kammaråklagare Åse Schoulz lett fram till att misstankarna har stärkts mot de två män som tros ha dödat en vargtik på sjön Fansen. Det finns därmed inte längre någon risk att männen kan försvåra utredningen.

Det var på måndagen som två män, en 40-åring och en 50-åring, från södra Hälsingland anhölls för grovt jaktbrott. Men istället för att begära dem häktade valde åklagaren att släppa dem på fri fot vid 11-tiden på torsdagen.
- Misstankarna har stärkts mot dem. Det var en stark misstankegrad redan från början och den har stärkts ännu mer genom förhör och fynd vid husrannsakningar, säger Åse Schoulz.

Enligt åklagaren finns det därför inga skäl till häktning. Det finns nämligen inte längre någon risk att männen kan försvåra utredningen, som var skälet till att de anhölls.
- Poliserna har jobbat på så bra att jag inte har den grunden längre. Jag är imponerad av deras arbete.

Polisens undersökning visar att jakten på vargtiken började med att den jagades upp från en plats där den låg och vilade. Därefter jagades den med skoter.
- Det är ett brott med inslag av vidrigt djurplågeri. Hon har jagats runt och åsamkats såna skador. Hon har blivit påkörd flera gånger av en skoter, berättar Åse Schoulz.

Polisen har hittat DNA från en person på sjön.
- Nu har vi tagit prov på männen och det går på analys.

Vid husrannsakningarna beslagtog polisen misstänkta brottsverktyg och prover från dem har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium. Några prover har dessutom skickats till Frankrike för analys.