Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt tjuvjakt på varg i Galvenreviret

Ett kadaver som hittades i tisdags befaras vara en av vargvalparna Galvenreviret. Gävleborgspolisen har inlett en utredning om grovt jaktbrott.

Annons

I tisdags hittade en besiktningsman från länsstyrelsen i Gävleborg ett kadaver efter en varg eller ett "hunddjur".

Söderhamnspolisen skickade kroppen till Sva, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala.

Arne Söderberg på viltsektionen på Sva bekräftar att de har fått in resterna av ett djur, men han kan inte på vilket sätt djuret är skadat eller om det är en varg innan undersökningen av kadavret är klar.

 

Vintern 07/08 invandrade en varghane och en tik från det finsk-ryska beståndet till Sverige och bildade ett revir i Galven, mellan Arbrå och Alfta nordväst om Bollnäs. I våras föddes en kull på sex valpar och det nu påträffade kadavret befaras vara en av dem.

Daniel Hansson är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och enligt honom är de invandrade vargarna viktiga för att få in nytt blod i den annars så inavelsdrabbade svenska vargstammen.
Galvenreviret är nationellt värdefullt för vargstammen och vi kan ha förlorat en individ med viktig genetiskt uppsättning, säger han.