Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt pyroman i Dalarna har utretts för bränder i Voxnabruk

En man i 50-årsåldern är misstänkt för fem mordbränder väster om Mora. Mannen ska även ha figurerat i utredningar för ett flertal ouppklarade bränder i Hälsingland.

En man i 50-årsåldern anhölls på lördagskvällen som misstänkt för att ha anlagt en brand i en slogbod i Venjan. Det var den sjunde branden i området under juli och oktober. Bland annat har en dansbana, Venjansparken, brunnit.

På tisdagen valde åklagare Johan Knies att släppa mannen på fri fot.

– Jag valde att häva anhållandet eftersom jag bedömer att det inte finns tillräckliga skäl för att häkta honom just nu. Sedan får vi se om vi får fram mer bevis, säger Johan Knies.

– Han är fortfarande misstänkt för fem mordbränder och en skadegörelse genom brand, men det är ju på den lägre misstankegranden.

Nu fortsätter utredningsarbetet med den misstänkte på fri fot.

– Vi kommer att sammanställa de vittnesuppgifter som vi har, vilket är väldigt många. Människorna i Venjan har gjort observationer som vi samlat och samlar in. I nuläget jobbar vi ganska brett och allt är av intresse.

I utredningen väntar också en teknisk undersökning av brandplatserna.

Kan fler komma att misstänkas?

– Just nu är det bara han som är misstänkt. Sedan kan ju allting förändras, säger Johan Knies.

Mannen har även figurerat i utredningar om mordbränder i Voxnabruk.

– Jag känner till de uppgifterna, men de bränderna ingår inte i vår utredning. Hur utredningen ser ut i Hälsingland vet inte jag, säger Johan Knies.

I Voxnabruk inträffade flera ouppklarade bränder under åren 2011 till 2013. Det började med en skogsbrand som kunde ha ödelagt hela bruket. Sedan började byggnader brinna. Vindskydd, båthus, och flera fritidshus – bland annat ett som hade byggts på 1800-talet.

Läs också: Ytterligare en oförklarlig brand – två byggnader brann nordöst om Voxnabruk

Ett fritidshus ned till grunden i Voxnabruk.

Bränderna oroar i Voxna

Polisen misstänker anlagda skogsbränder

Mannen som nu är misstänkt för mordbränderna utanför Mora har dels varit misstänkt för en av bränderna i Voxnabruk. Men åklagaren lade ned utredningen i brist på bevis. Mannen har även förhörts som vittne för att han var den som upptäckte en annan brand på orten och larmade SOS.

Mannen bodde i Voxnabruk under den period då bränderna inträffade och många på orten kände sig redan då säkra på att det var han som tände på.

– Det pratades väldigt mycket och alla misstänkte honom, för han var alltid på plats när det hände. Men man vågade inte säga något, för det fanns inga bevis mot honom, säger en av byns omkring 600 invånare.

– Nu får vi hoppas att han åker dit och får sitt straff. Han har förstört så mycket saker för oss, även om det var döda ting som stugor, båthus och rishögar, säger en annan bybo, och tillägger att invånarna i Voxnabruk var oroliga under den här perioden och vidtog åtgärder vid sina fastigheter.

Mer om bränderna i Venjan:

Ulf Åsgård om mordbränderna i Venjan: "Låter som äkta pyromani"

Branden i Venjansparken sprider oro

Höjd beredskap på brandkåren efter skogsbränderna