Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt hittades av polishund efter att ha prejats av vägen: "Tror han var lite vilsen"

Två misstänkta tjuvar greps efter ett polisingripande i hälsingeskogarna under natten mot nationaldagen. Efter en biljakt där en bil prejades av vägen av polisen sprang den misstänkte till skogs – och gick troligen vilse. – Spåren gick runt, runt, runt, säger Paul Edenström vid polisen.

Det som började som ett rutinärende tog en oväntad vändning när en polispatrull stannade en bil på Riksväg 83 vid bron i Lenninge söder om Bollnäs vid 01-tiden. För när bilen hade stoppats tryckte en annan bilist plattan i mattan – och körde i hög hastighet söderut. Det var tillräckligt för att sätta igång ett förföljande.

– Patrullen delar på sig och en följer efter i ett förföljande nästan ända ner till Tönnebro, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen.

Bilisten försökte göra sig av med polisen och försökte svänga in på en grusväg strax innan de kommer fram till Tönnebro.

– Patrullen hade beslut om prejning om det kunde ske i låg hastighet och utan att det skulle uppstå skada på tredje man. När bilisten skulle svänga tryckte patrullen till honom lite bak så bilen gick av vägen.

Läs även: Banarbetare filmade polisjakten och kraschen – fyrhjulingen voltade

Men mannen bakom ratten gav inte upp. I stället öppnade han förardörren och sprang till skogs.

– Vi beställde en hundpatrull från Uppsala som kom upp drygt en timme senare. Sen påbörjar man ett sök och vid fyratiden på morgonen anträffar man den här personen på en udde i närheten av E4. Jag tror han var lite vilsen, för spåren gick runt, runt, runt, säger Paul Edenström.

Mannen greps, liksom föraren i den andra bilen som stoppats från början.

De båda är gripna för bland annat stöld. I bilarna fraktades fyra 25-litersdunkar med diesel, 27 bilbatterier och elektronik.

–Det är stöld alternativt häleri av mobiltelefoner och en surfplatta. Det kan vara tillgripet från en kommunal återvinningsstation, säger Paul Edenström.

Läs även: Polisen skulle inte klara sig utan hundar

Dessutom misstänks de för otillåten avfallstransport.

– Man får inte transportera bilbatterier hur som helst, det måste man ha intyg för.

Männen fördes till polishuset i Bollnäs där de skulle förhöras. Åklagaren beslutade därefter att de båda männen skulle anhållas.