Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för grovt jaktbrott – deltar ändå i året älgjakt

En av de två män som misstänks ha dödat en vargtik på sjön Fansen kommer att delta i årets älgjakt som hundförare.

Ingen i jaktlaget har något emot detta, men Karl-Evert Hellsén, länsordförande för Jägareförbundet, är bekymrad:

- Moraliskt sett är det helt fel att han deltar.

Det var i början av september som två män från södra Hälsingland anhölls för grovt jaktbrott.

Enligt polisens utredning ska de båda männen ha dödat en vargtik på sjön Fansen på ett mycket grovt sätt med inslag av vidrigt djurplågeri. Tiken har först skrämts upp från den plats där hon låg och vilade och sedan jagats och blivit påkörd av en skoter ett flertal gånger.

Men istället för att begära männen häktade valde kammaråklagare Åse Schoults att släppa dem på fri fot. Misstänkarna hade visserligen stärkts, men det fanns inte längre någon risk att de kunde försvåra utredningen.

Nästa vecka inleds årets älgjakt.

Och precis som vanligt kommer en av de misstänkta att delta. Vapen får han inte använda utan går tillsammans med hundföraren med sin egen hund.

Inget konstigt med det tycker jaktledaren:

- Det finns de som har varit avstängda för jaktbrott som har gått med hundföraren utan att det har blivit någon diskussion. Så varför skulle det vara annorlunda nu?

Jaktledaren säger att ingen i laget har haft några invändningar mot att den brottsmisstänkte deltar.

- Det sades inget på årsmötet och inte på jaktupptaktsträffen för två veckor sedan heller. Vi dömer ingen i förväg.

Jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén håller inte med. Den misstänkte jägaren gör visserligen inget olagligt när han deltar utan bössa – men det handlar om en hel kårs trovärdighet.

- Hade jag varit jaktledare skulle jag definitivt ha nekat honom att delta. I det här läget måste man förstå att allmänheten kommer att reta upp sig ännu mer.