Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt fall av mässling på hälsocentral i Söderhamn

Din hälsocentral på närsjukhuset i Söderhamn stängde på fredagen efter ett misstänkt fall av den smittsamma sjukdomen mässling.

Annons

Uppdatering: Provsvaren har kommit – det var inte mässling

Under fredagen stängde hälsocentralen på sjukhuset i Söderhamn sedan man haft en patient med misstänkt mässling inne på mottagningen.

Läs även plusartikeln: Stoppades i dörren efter misstanke om mässling: "Man undrar ju vad det är som händer"

Presstjänsten vid Region Gävleborg bekräftar att de har ett misstänkt fall men betonar samtidigt att det ännu inte är bekräftat om det rör sig om just den sjukdomen.

Hälsocentralen följer nu de rutiner som finns kring mässlingsutbrott.

Mässlingen är en mycket smittsam virussjukdom som sprids via luften, exempelvis när den som är sjuk hostar eller nyser.

Enligt Region Gävleborg har man tagit prover på den patient man befarar drabbats av sjukdomen och proverna har skickats till akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det behöver inte vara mässling, men vi tar det säkra före det osäkra. Vi har hittills haft god kontroll på detta, verksamheten har hanterat det helt enligt våra rutiner. Vi ringer upp alla som eventuellt kommit i kontakt med den här personen, skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Omkring sex personer har kommit i kontakt med patienten och samtliga ska ha fått vaccin.

Hälsocentralen hålls alltså för tillfället stängd på grund av det misstänkta mässlingsfallet, och patienter hänvisas istället till Lindens hälsocentral. Även ambulanser kommer att dirigeras om på grund av mässlingsmisstanken.

Plus: Stoppades i dörren efter misstanke om mässling: "Man undrar ju vad det är som händer"

Det här är mässling

Mässling orsakas av ett virus och är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar. Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Inkubationstiden är 7–18 dygn, oftast runt 10 dygn. Insjuknandet vid mässling är akut med snabbt stigande feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta. Efter någon dag uppträder ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som först brukar ses i ansiktet och sedan sprider sig ner på kroppen. Komplikationer är ganska vanliga och viruset har även förmågan att orsaka lunginflammation.

Tidigare utbrott av mässling

■ Under 2008 inträffade flera mässlingsfall i Västra Götaland. I Göteborg respektive Skövde gav två fall från utlandet upphov till flera sekundärfall. Knappt 400 personer hann bli exponerade på en barnakutmottagning, en förlossningsavdelning samt på några barnavårdscentraler.

■ Under 2013 inträffade ett utbrott med smittspridning i både Stockholm och Uppsala. Inom två månader insjuknade 8 vuxna och 9 barn och utbrottet blev därmed det största sedan år 2000. Många blev smittade på sjukhus. Bland dem fanns både anställda och barn som sökte vård.