Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänks ha lurat kunder på miljonbelopp – i dag ställs bankanställd inför rätta

En bankanställd i Hudiksvalls kommun misstänks ha lurat till sig miljonbelopp från sina kunder. I dag ställs personen inför rätta.

Annons

Läs mer: Bankanställd åtalas för grova bedrägerier – lurade till sig nästan två miljoner

Det hela uppdagades när en anhörig till en bankanställda fått sitt konto avslutat, utan att det skett på egen begäran. När den anhöriga hörde av sig till banken och ifrågasatte det hela framkom det att den anställda varit inblandad i kontohanteringen.

Nu ställs den bankanställda inför rätta.

Genom att använda kunders namnteckningar ska personen ha lyckats föra över pengar till sig själv. Nu inleds rättegången mot den bankanställda, som mellan 2011 och 2014 lurat till sig nästan två miljoner kronor, enligt åtalet.

Plus:  Banken svarar efter bedrägeriet

Den bankanställda ska också ha vilselett kunder genom att uppmana dem att ta ut mer pengar än vad de avsett, och därefter själv tagit hand om en del av summan.

Den åtalade har utnyttjat sin förtroendeställning som bankanställd, och utnyttjat bankkundernas förtroende, menar åklagare Peter Helsing. Totalt har tre personer blivit utsatta för brotten, bland andra två äldre dementa kvinnor.

Bevisningen består bland annat av bankens egna elektroniska journalsystem, och kontoutdrag. Genom detta kan man bevisa att den misstänkta använt kundernas pengar till att betala sina egna och sina närståendes räkningar, menar åklagaren.

Rättegången pågår i totalt tre dagar, och den bankanställda är åtalad på totalt sex punkter. Personen misstänks för grov trolöshet mot huvudman, två fall av grovt bedrägeri samt två fall av osant intygande, grovt brott.

Det sistnämnda har personen erkänt.

■ ■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här