Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missriktat skott från höften

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill öka trycket i arbetslöshetsfrågan. I en intervju i Dagens Nyheter nyligen gjorde han klart att för honom går "skapandet av fler jobb (--) före allt annat."

Annons

Alliansens stridslust i arbetslöshetsfrågan har avtagit betydligt sedan den framgångsrika valrörelsen 2006.

Då agiterades om "massarbetslösheten" som sossarna ställt till med.

Nu, när arbetslösheten är väsentligt högre än 2006, hummas det mest från Rosenbad när massarbetslösheten kommer på tal.

S vill störa friden genom att envetet hålla arbetslöshetsfrågan levande fram till valrörelsen. Det är bra.

415 000 människor är arbetslösa just nu. Alla förstår att det inte är någon lätt match att snabbt "fixa jobb" åt alla dessa människor. Vilket dessbättre inte heller behövs.

Arbetsmarknaden står inte still. En ordinär månad får runt 30-40 000 människor arbete. Problemet är att nästan lika många tappar sitt jobb varje månad. Eftersom antalet personer i arbetskraften samtidigt växer så stiger arbetslösheten gradvis uppåt.

Det mest allvarliga är att andelen med långa arbetslöshetstider stadigt växer i den arbetslösa delen av arbetskraften. Arbetslösa med funktionshinder, med låg utbildning, som är nyanlända till Sverige och arbetslösa ungdomar har extra svårt att komma ut i reguljärt arbete.

Ett av de förslag som Löfven lanserat är att alla som vinner anbud i upphandlingar om offentliga uppdrag ska vara skyldiga att anställa ett antal arbetslösa personer.

Förslaget är ett missriktat skott från höften. Inom de flesta områden som upphandlas krävs särskild kompetens hos medarbetarna. De är inte enkelt utbytbara mot "vem som helst".  Till detta ska läggas att upphandlingar ofta görs i effektiviseringssyfte.

Med tanke på hur de mest allvarliga delarna av arbetslösheten är sammansatta borde S i stället arbeta fram ett program för en "särskild" arbetsmarknad av plusjobbsmodell. Fast större och mer permanent.

En stor del av dagens Fas 3 skulle kunna omvandlas till en arbetsmarknad för alla dem som vill arbeta men som av olika skäl inte riktigt platsar på den öppna arbetsmarknaden. Det vore ett sätt att sätta "jobben först" utan att för den sakens skull låta allt annat bli som det blir.

Widar Andersson

Mer läsning

Annons