Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöje med fackbasens förklaringar

Nu mullrar det bland LO-fackens medlemmar i länet mot fackets ordförande Wanja Lundby-Wedin och de ersättningar som AMF Pensions styrelse beviljat förre vd:n Christer Elmehagen.

På verkstadsgolvet på Hiab är många besvikna. AMF Pension är ägt av LO och Svenskt Näringsliv och Wanja Lundby-Wedin har skrivit under den förre vd:ns frikostiga avtal. Hennes förklaring: Hon inte kände till att avtalet såg ut som det gjorde.

Niklas Rask, vice ordförande i If metallklubben på Hiab, säger att han piggnar till ordentligt vid morgonfikat på jobbet nu. Då hettar diskussionen till om Lundby-Wedin och hennes namnteckning. Avtalet ger Christer Elmehagen en ersättning på 104 miljoner för hans tio år i AMF pension. Som facklig får Niklas Rask höra många kommentarer från arbetskamraterna.

– De är upprörda, självklart, jag förstår dem.

Nu har LO tillsatt en utredning som ska ge svar på frågan vad som egentligen hänt, om Wanja Lundby-Wedin blivit förd bakom ljuset, eller om hon helt enkelt har klantat sig.

LO-medlemmar hör av sig till distriktet Gävleborg Dalarna och ifrågasätter överenskommelsen. Gävleborgsdistriktet råder alla sina medlemmar att pensionsspara i LO:s och Folksams gemensamma bolag Folo, något de gjort i 6–7 år enligt Hans Svedberg, vice ordförande i distriktet.

- Ja, det tycker jag att hon är med tanke på att media söker henne sju dagar i veckan och alla uppdrag hon har. Hon har mindre lön än många bolagschefer, men hon har ett tyngre ansvar, med sina 1,2 miljoner medlemmar som granskar henne, säger Hans Svedberg.

- Ja, så länge medlemmarna inte säger något annat. Privatpersoner har reagerat, men det är de 15 fackförbunden som bestämmer.