Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med fackbasens förklaringar

Nu mullrar det bland LO-fackens medlemmar i länet mot fackets ordförande Wanja Lundby-Wedin och de ersättningar som AMF Pensions styrelse beviljat förre vd:n Christer Elmehagen.

Annons

På verkstadsgolvet på Hiab är många besvikna. AMF Pension är ägt av LO och Svenskt Näringsliv och Wanja Lundby-Wedin har skrivit under den förre vd:ns frikostiga avtal. Hennes förklaring: Hon inte kände till att avtalet såg ut som det gjorde.

Niklas Rask, vice ordförande i If metallklubben på Hiab, säger att han piggnar till ordentligt vid morgonfikat på jobbet nu. Då hettar diskussionen till om Lundby-Wedin och hennes namnteckning. Avtalet ger Christer Elmehagen en ersättning på 104 miljoner för hans tio år i AMF pension. Som facklig får Niklas Rask höra många kommentarer från arbetskamraterna.

– De är upprörda, självklart, jag förstår dem.

Nu har LO tillsatt en utredning som ska ge svar på frågan vad som egentligen hänt, om Wanja Lundby-Wedin blivit förd bakom ljuset, eller om hon helt enkelt har klantat sig.

LO-medlemmar hör av sig till distriktet Gävleborg Dalarna och ifrågasätter överenskommelsen. Gävleborgsdistriktet råder alla sina medlemmar att pensionsspara i LO:s och Folksams gemensamma bolag Folo, något de gjort i 6–7 år enligt Hans Svedberg, vice ordförande i distriktet.

- Ja, det tycker jag att hon är med tanke på att media söker henne sju dagar i veckan och alla uppdrag hon har. Hon har mindre lön än många bolagschefer, men hon har ett tyngre ansvar, med sina 1,2 miljoner medlemmar som granskar henne, säger Hans Svedberg.

- Ja, så länge medlemmarna inte säger något annat. Privatpersoner har reagerat, men det är de 15 fackförbunden som bestämmer.