Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missledande av länsstyrelsen om lavskrikan i Arbrå

Länsstyrelsen i Gävleborg påstår i yttrande till rätten rörande avverkningsförbudet i Arbrå att den svenska populationen av lavskrika minskar och successivt försvinner.

Lavskrikans populationsutveckling visas i figuren. Den jämförs med utvecklingen för genomsnittet av alla fåglar (data från fageltaxering.lu.se). Lavskrikan visar ingen tendens att försvinna, snarare ökar den. Dess populationsutveckling är något bättre än genomsnittsfågeln!

Länsstyrelsen tycks plädera för att undergången är nära för hälften av alla fågelarter! Dialog med SOF skogsansvarig (i Alltinget) ger en trolig förklaring till lavskrikans dåliga prognos i länsstyrelsens yttrande, senaste decenniets utveckling beaktas ej i prognosen.

Jag anser att länsstyrelsens påstående är grovt missledande, och detta vid en tillämpning av artskyddsförordningen, som rör sig om knappt tre miljoner kronors förlust för de drabbade.

Dag Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel