Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Missförstånd om köket på Nytorp"

Det finns inga beslut om att lägga ner köket på naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå – i alla fall inte hittills.

Att fastigheten Nytorp i Arbrå ska säljas på anbud – och att naturbruksprogrammet i kommunal regi ska avvecklas – är redan beslutat av kommunfullmäktige. Men när det gäller framtiden för köket och matsalen på skolan är det mera oklart vad som gäller.

- Kommunstyrelsen har aldrig fattat något beslut om att lägga ner köket, sa barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Ingrid Hammarberg (FP) vid nämndens sammanträde på onsdagen. Beslutet i kommunstyrelsen handlar om att lägga över ansvaret för skolmåltiderna på Nytorp på kommunens kostorganisation, som skolan har stått utanför hittills.

Det beslutet tolkar nämndens ordförande Jan Lahenkorva som ett förslag till kommunfullmäktige – och att barn- och utbildningsnämnden – som driver köket i dag – ska yttra sig innan ett beslut fattas.

Men enligt Lahenkorva "äger inte" nämnden den frågan:

- Om fullmäktige beslutar att föra över ansvaret för skolmåltiderna vid Nytorp på kostorganisationen (som ligger under kommunstyrelsen) så blir det kostchefens uppdrag att spara 400 000 kronor per år genom det.

Diskussionerna kring köket och matsalen på Nytorp ingår också i den avvecklingsplan för skolan i kommunal regi, som förvaltningschefen Inga Malm nu fick i uppdrag att ta fram till nämndens sammanträde den 23 november. Avvecklingsplanen ska finnas med när Nytorp läggs ut på anbud – eftersom kommunen måste hyra lokaler av köparen för skolverksamheten de närmaste åren.

- Det här är nog så komplicerat – och köket sprang liksom före i hanteringen, kommenterade Inga Malm den turbulens som uppstått på skolan den senaste tiden.