Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missbrukare hamnar mellan stolarna

Regeringens utredare Gerhard Larsson riktar skarp kritik mot missbruksvården i landet. Han pekar på flera olika brister.
Hudiksvallspolitikern Tommy Ljung (M) arbetar till vardags med missbruksfrågor. Han håller med om mycket men tycker att utredaren i vissa fall inte vet vad han talar om.

Tommy Ljung kan hålla med om att missbruksfrågorna ofta är lågprioriterade både bland kommun- och landstingspolitiker.

– Jag tror det ofta handlar om okunskap. Många säger till mig att de inte är insatta i frågorna. Det är det svårt att vara om man inte upplevt det här på nära håll.

Gerhard Larsson anser också att bemötandet av missbrukare ofta är kränkande.

– Det är nog så missbrukare upplever det när de inte får som de vill. Jag tror bemötandet egentligen är bra, säger däremot Tommy Ljung.

Gerhard Larsson anser att ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting inte fungerar, vilket leder till Moment 22-situationer, att väntetiderna blir långa och att missbrukare inte får hjälp när de är motiverade. Kanske borde allt ligga under en enda huvudman.

Tommy Ljung tycker inte heller att samarbetet fungerar.

– Jag brukar säga att det ska erbjudas avgiftning inom en timme när missbrukare är motiverade. Så är det ju inte.

Gerhard Larsson tycker att innehållet i den svenska tvångsvården är för dåligt. Det händer inget annat än att missbrukaren håller sig borta från drogerna. Tommy Ljungs kritik är lite annorlunda

– Det behövs sex månader för en avgiftning. Först på slutet av en sådan period är de redo för något annat, men de ska sitta hela perioden. Nu ser socialförvaltningarna till att korta tiden till billigare vård.

Tommy Ljung är en stark kritiker till behandling med metadon och subutex, ersättningsmedel för bland annat heroin. Gerhard Larsson anser att sådan behandling borde användas inom tvångsvården. Det gör Tommy Ljung upprörd.

– Det visar att han inte vet vad han talar om. Subutex och metadon är droger. Så länge missbrukare använder dem blir de inte fri sin missbrukarpersonlighet.