Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade dödlig lunginflammation – varnas

En sjuksköterska i Hälsingland har tilldelats en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd sedan hon missade en dödlig lunginflammation.

Den var i november 2007 som den 33-åriga kvinnan insjuknade. Två veckor tidigare hade hon kommit hem från Senegal.

Eftersom hon kräktes en gång i timmen, hade feber, huvudvärk och yrsel tog hon själv kontakt med sjukvården.

Rådet var att hon skulle ta vätskeersättning och ta en förnyad kontakt om hon blev sämre.

Fem dagar senare, fortfarande lika sjuk, tar hon en ny kontakt med sjukvården. Hon berättar då att hon hade varit i Senegal och var orolig för att hon kunde ha fått salmonella. Rådet den här gången var att fortsätta med vätskeersättningen, prova skonkost och ta kontakt med vårdcentralen efter helgen om hon inte blivit bättre.

Dagen efter är det hennes bror som tar kontakt med sjukvården. Hans syster ligger då och flåsar.

Då blev det bråttom och bedömningen var att hon genast skulle uppsöka vård.

Ambulans larmades men kvinnan fick hjärtstillestånd och hennes liv gick inte att rädda. När obduktionsrapporten slutligen kom visade det sig att dödsorsaken var dubbelsidig lunginflammation med bakterier i blodet.

I dag, nästan 1,5 år senare, prickas en av de tre sjuksköterskor kvinnan var i kontakt med.

Ansvarsnämnden anser att sjuksköterskan borde ha ordinerat en läkarkontakt när det stod klart att den sjuke nyligen kommit hem från Senegal, hade fått diarréer, inte fått behålla någonting på åtta dagar. Hon hade dessutom mycket ont i huvudet, magen och alla leder. Hon var så dålig och yr att hon inte ens kunde gå upp och duscha.