Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskade pensioner och en orättvis skatt

SPF tar strid för en rättvis skatt för pensionärerna jämfört med löntagarna.

Annons

Pensionerna och de orättvisa skatterna seglar nu upp som en av de stora frågorna inför årets val. Denna fråga var även på tapeten, när SPF:s förbundsordförande Karl Erik Olsson besökte Ovanåker.

Medlemmar i Sveriges pensionärsförbund (SPF) distrikt Hälsingland var på torsdagen nämligen samlade till distriktsårsstämma i gamla församlingshemmet i Ovanåkers kyrkby. 82 ombud från hela Hälsingland kom till stämman.

– Mellan 2010 och 2014 har pensionerna minskat med två procent, medan lönerna i snitt har ökat runt 15 procent. Det är högre beskattning på pension än på lön. Det är förstås mycket allvarligt, säger Karl Erik Olsson.

Kraven från SPF är också tydliga.

– Bromsen när det gäller inkomstpensionen ska avskaffas, så pensionerna inte går baklänges. Skatten för lön och pension ska vara lika, säger Karl Erik Olsson.

När det nya pensionssystemet infördes tillkom även den så kallade bromsen. Tanken från början var att bromsen när det gäller inkomstpensionen skulle slå till vid extrema lägen, som djup depression och massutvandring för att säkra framtida utbetalningar av pension.

När bromsen infördes sades det också att den nästan aldrig skulle behöva användas, men den har redan slagit till 2010, 2011 och 2014.

– Sverige har haft en bra ekonomisk utveckling, så det saknas egentligen argument för att det skulle behöva vara så här, säger Karl Erik Olsson.

Han har också nyligen träffat alliansens representanter i socialförsäkringsutskottet, som i sin pensionsrapport föreslår att man slår ihop AP-fonderna till tre och en bättre förvaltning för att på så sätt höja pensionerna på sikt.

När det gäller pensionärernas skatter jämfört med löntagarnas har Karl Erik Olsson ett exempel.

Det visar att ett genomsnittligt pensionärshushåll med två personer under sju år har betalat 100 000 kronor mer i skatt, jämfört med om de hade haft lön.