Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minska jakten på lodjur

Om det är sant som det sägs, att den illegala jakten är lika omfattande som den legala, bör lokatten snarast fridlysas utanför renbetesområdet. Renskötande samer är de enda, som har berättigade krav på en begränsning av lodjursstammen.

Oh, alla dessa fantastiska män som kallar sig jägare och som kan fälla en björn, skjuta en varg och fånga en lokatt utan att fälla tårar.

Nu under mars månad är det tillåtet att ta kål på lodjur. Men inte hur många som helst utan det antal, som Naturvårdsverket har beslutat.

Varje år fastställs den kvot av lodjursstammen som får avlivas. Varje gång protesterar jägarkåren högljutt mot den snåla tilldelningen. I år utökades kvoten kraftigt, till 156 stycken mot 85 förra året. Ändå otillräckligt enligt jägarkåren.

Men vad myndigheterna föreskriver tycks för jägarna vara helt egalt. De är vana vid att laga efter lägligheten och vet att de härskar över viltet i skog och mark och att deras förehavanden ligger bortom all kontroll.

Det visar inte minst de senaste årens lodjursjakt. Den fastställda kvoten har överskridits med råge varje år. Och mönstret upprepas även i år. Redan efter ett par dagar har på sina håll, skjutits 5–6 fler djur än tillåtet.

Med tanke på att jägarna ser lokatten som ett svårjagat villebråd, undrar vän av ordning: vad händer när startskottet går för den årliga jakten? Är det en hel armé av välbeväpnade gubbar som stormar ut i terrängen, assisterade av helikopter och snöskoter?

Med hänsyn härtill och att jägarkåren aldrig är nöjd med tilldelad kvot, alltid för lite – aldrig för mycket, och att varje år skjuts betydligt fler individer än tillåtet, måste det här djuret – i jägarnas ögon – vara en ohyggligt farlig best.

Lägg därtill den häpnadsväckande realiteten att fällor får användas vid lodjursjakt och man osökt kommer att tänka på Indien och jakten på människoätande tigrar. Bruket av fällor – stora trälådor gillrade med doftspår eller fågelvinge – är för viltet en plågsam jaktform och ovärdigt ett modernt samhälle som Sverige. En reminiscens från en länge sedan svunnen tid som genast bör förbjudas.

Om det är sant som det sägs, att den illegala jakten är lika omfattande som den legala, bör lokatten snarast fridlysas utanför renbetesområdet. Renskötande samer är de enda, som har berättigade krav på en begränsning av lodjursstammen. Lodjuret är lika harmlöst som det är vackert och skyggt.

n`Martin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel