Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnestext: Brynäslegendaren Lars-Åke Sivertsson

Förre ishockeyspelaren i Brynäs IF, Lars-Åke Sivertsson, Gävle, har efter en tids sjukdom avlidit 72 år gammal. Närmast anhöriga är Anita med barnen Stefan och Pär.

Sivertsson tillhörde Brynäs IF i ishockey och representerade föreningens A-lag elva säsonger mellan 1960-71. Sivertsson är en av Brynäs IF:s stora genom tiderna. Han spelade 248 matcher i högsta serien, gjorde 257 poäng (177+80).

Sivert var hälsing, uppvuxen i Bollnäs där han började spela bandy, men så småningom gled hans intresse mer och mer över till hockey och i IK Warpen kom han i kontakt med hockeyn för första gången.

Under sin tid som rekryt på I14 i Gävle kom han i kontakt med Brynäs ledarstab med legendariske Thure Wickberg som ordförande. Brynäs hade redan värvat Siverts klubbkamrat Kjell Pipis Larsson från Warpen och det var så intresset för Sivertsson väcktes från Brynäs sida.

– När han lumpade på I14 hade han sina civila kläder hemma hos oss. Han var noga med kläderna, skulle alltid ha välpressade byxor och nystruken skjorta när han gick ut och dansade i Gävle, säger Breit Hellman, legendarisk ledare under 40 år i Brynäs.

Innan Lars-Åke kom till Brynäs spelade han i Östers IF i Växjö.

– Inför come backen i högsta serien 1960 åkte jag ner till Växjö och träffade Lars-Åke och gjorde klart för en övergång, säger Hellman.

Sivertsson spelade i Brynäs fram till dess han slutade efter sitt och föreningens sjätte SM-guld. Under nästan hela sin karriär i föreningen bildade han en kedja tillsammans med Tigern Johansson och Hasse Sjöberg.

– Sivert var högerfattad och som spelare mycket ettrig, en kämpe och pådrivare, han hade roliga backhandsskott, kluriga för målvakterna, säger Bosse Hessel mångårig ledare i Brynäs.

– Lars-Åke var en mycket duktig spelare, samtidigt en bra kille som under alla år betydde mycket för Brynäs, både på och utanför planen. Beskedet om hans bortgång smärtar mig mycket och är tungt att bära, säger Hessel.

Sivertsson låg även bakom Brynäs bästa värvning någonsin, Lennart Tigern Johansson från Wifsta Östrand.

– De träffades på ett juniorlandslagsläger och Sivert blev bäste kompis med Tigern. Han snackade gott om Brynäs och Tigern blev intresserad och följde med Sivert till Gävle där vi kunde träffas, säger Hellman.

Han hade även ett finger med i värvningen av Wille Löfqvist från Strömsbro. Även han skulle komma att bli en viktig faktor i föreningen under många år.

Lars-Åke hade talets gåva och snackade gjorde han även i omklädningsrummet. När han skötte snacket lyssnade även storstjärnor som Tord, Håkan, Lars-Göran och Salmings.

Sivert spelade 28 landskamper med Tre Kronor och två VM-turneringar.