Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tord Bergkvist har avlidit

/
  • Tord Bergkvist arbetade bland annat som redaktionschef och politisk redaktör på Gefle Dagblad.

Gefle Dagblads förre redaktionschef och politiske redaktör Tord Bergkvist har avlidit i ålder av 81 år. Hans närmaste är hustrun Inger och barnen Johan, Erik och Karin med familjer.

Annons

Han föddes i Hofors där pappan förestod stålverkets våg och generationerna innan var smeder. Mamman kom ur motsvarande miljö i Forsbacka. Under värnplikten vid K 4 i Umeå frilansade han vid Västerbottens-Kuriren och fick vid utryckningen 1954 anställning som tidningens redaktör i Storuman. Han hyrde rum med säng och skrivbord, fick låna huset telefon för att ringa in texterna. Två år senare var han på Bergslagsposten i Lindesberg och gjorde ett reportage på badplatsen där han tog bild på och började prata med en vacker flicka som hette Inger. De gifte sig 1957 och förblev sedan oskiljaktiga.

Efter tjänst vid Dagen i Stockholm och Folket i Eskilstuna kom han 1958 till Gefle Dagblad i hemlandskapet. Han arbetade som reporter, kommunredaktör, nattredaktör, redaktionssekreterare och redaktionschef, innan han 1980 utsågs till chefredaktör för Ljusnan i Bollnäs. Återkom 1988 till GD som politisk redaktör. Tord gick i pension 1999, men slutade i praktiken aldrig helt då han fortsatte som krönikör på ledaravdelningen. Han sista krönika publicerades i april i år.

Han hade den då vanliga vägen lärt sig journalistik genom att utöva yrket, men i vuxen ålder upptog han akademiska studier i historia. Han var själv en av GD:s legendariska medarbetare genom generationerna. När en historik äntligen blev skriven var Tord närmast given som författare. Det blev boken Från Gefle Dagblad till MittMedia – 111 år av utveckling (2006). Bland annat lyfte han fram att GD genom huvudredaktören Karl Magnus Lindh och dennes hustru Klara, blev den svenska tidning som mest uthålligt och intensivt drev kravet på kvinnlig rösträtt.

Under Tords tid som redaktionell chef var antalet medarbetare betydligt större än dittills, vilket möjliggjorde att fler fick specialområden. I nära samförstånd med chefredaktörerna Erik Brandt och Per Hilding var Tord angelägen om självständig och aktiv journalistik och god språkbehandling. Avgörande för resultatet var att visa medarbetarna förtroende och stötta dem mot påtryckare utifrån. Det gällde att vidmakthålla en stark gemenskap. Tidningsarbetet påverkades starkt av ny teknik.

Tord hade en gedigen erfarenhet som nyhetsjournalist när han tog steget över till den opinionsbildande ledaravdelningen. Där visade han sig snabbt behärska att också kommentera politik och samhällsutveckling. Med sig från uppväxten hade han aversion mot kungafjäsk och överklassfasoner. Han var internationalist och stark europavän. Det område där han starkast satte en personlig profil på GD:s ledaravdelning gällde miljö och natur. En själsfrände var där tidningens naturskribent Sven Löhman. Långt mer än flertalet politiker och opinionsbildare insåg Tord det hot mot mänsklighetens överlevnad som låg i massiv förbränning av olja och kol. Han ville också bevara orörda älvar. Just omtanken om miljön och jordens framtid gjorde att han med emfas vände sig mot tanken på utfasning av kärnkraft så länge alternativet var ökade utsläpp i atmosfären. Han såg det som en primär folkbildningsuppgift att upplysa om klimathotet. Tord ogillade starkt inslag av intolerans och fördomar. Han var humanist och naturvän, personligt anspråkslös.

Annons