Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Rune Hedlund

Ett smärtsamt sorgebud nådde oss då vi i helgen fick meddelandet att Rune Hedlund, Hudiksvall avlidit vid 82 års ålder.

Annons

Rune var i det civila känd som Hudiksvalls kommuns socialchef under 70- 80- och 90-talet men bland orienterarna i Hälsingland och främst i hemmaklubben Forsa var han framförallt en god och entusiastisk kamrat och medtävlare.

Rune som var född och uppväxt i en liten ort norr om Falun studerade till socionom vid Ersta Sköndals högskola. Han kom till Hudiksvall i början av 60-talet sedan han fått en tjänst som socialassistent i kommunen. Han avancerade efter några år till socialchef och var i den rollen ansvarig för den massiva utbyggnad av barn- och äldreomsorg som ägde rum under denna tid.

Rune var en människa med stort socialt engagemang. Han var också en entusiastisk orienterare som snabbt sökte kontakt med oss orienterare i Forsa där han genast blev omtyckt för sin positiva, pådrivande och uppmuntrande attityd.

Han var också framgångsrik i sitt eget utövande med snabbhet i skogen och välutvecklad förmåga att läsa kartan snabbt och säkert. En av Runes största framgångar kom efter bara något år i klubben då han i SM-stafetten, eller budkavle som det hette på den tiden, 1964 i Skellefteå var bara sekunder från SM-guldet tillsammans med Tord Lidström och Karl Johan Olsson.

Genom åren har det därefter blivit otaliga DM-tecken, Norrlandsmästerskap och även framgångar på veteran-SM under senare tid. Rune var också i högsta grad delaktig i klubbarbetet och banläggning. Han var under många år ansvarig för den interna klubbtidningen som han fyllde med reportage, resultat, bilder och uppmuntrande tillrop till klubbens medlemmar.

Trots att han för tiotalet år sedan drabbades av en stroke var han ofta med på tävlingar och träningar med hejarop och samma obrutna entusiasm för den sport han älskade. Rune var också snabb på att ta till sig moderniteter som IT och Facebook där han in i det sista var delaktig i meningsutbytet på Forsa OK:s sida.

När dödsbudet spreds i klubben var det också många som delade med sig av alla positiva minnen av Rune: Alltid positiv och uppmuntrande, en läromästare och förebild var några av kommentarerna.

Vi deltar i Runes hustru Sonjas, barn och barnbarns sorg och vi bevarar alla ljusa minnen av Rune och hans brinnande intresse för orienteringssporten.

Sven Bergström Trolin

Ordförande i Forsa Orienteringsklubb

Mer läsning

Annons