Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Ove Berg


Ove Berg, Ljusdal, har avlidit i en ålder av 72 år.

Annons

Han sörjs närmast av hustrun Inger, barnen Lars-Olof, Sven och Ida med familjer, samt modern Greta.

Ove växte upp på Sjukhusgatan i Ljusdal. I slutet av 1960-talet köpte han och hustrun Inger ett hus på samma gata. Det blev hans hem under resten av livet och där fanns under många år även hans arbetsplats.

Från att han var barn hade Ove ett starkt intresse för djur och natur. Vi minns historier om insektssamlingar, hemtagna ormar och fågelskådning på Kläppaängarna.

Ove var orädd och handlingskraftig. Han var ständigt verksam, en praktisk hantverkare, en påläst naturvetare och en driven entreprenör.

Efter studenten i Bollnäs kom han in på Veterinärhögskolan i Stockholm. Han tog examen 1968 och inledde sedan sitt yrkesliv med tjänstgöring runt om i landet. I början av 1970-talet startade Ove en privat veterinärverksamhet, som han från mitten av 1970-talet drev tillsammans med sin bror. Med åren ändrades inriktningen allt mer från lantbruksdjur till sällskapsdjur. I slutet av 1980-talet flyttade bröderna smådjursverksamheten från Sjukhusgatan till Storhaga och det som blev Ljusdals djurklinik. Kliniken såldes i samband med att Ove gick i pension.

Ove var en uppskattad veterinär. Jobbet var hans intresse och några fasta arbetstider fanns det sällan. Djur blev sjuka även på nätter och helger och han ställde alltid upp när han behövdes.

Redan i tonåren träffade Ove sin Inger. Deras äktenskap varade i ett halvt sekel. Guldbröllopsdagen skulle ha firats i juli. De fick tre barn och skapade ett hem där dörren alltid stod öppen för den som ville slå sig ner på kökssoffan en stund. Med tiden växte familjen ytterligare med nio barnbarn.

Ingers föräldrahem Sankrå i Hennan var en viktig plats för Ove. Där fanns jord och skog och där hade han sin biodling, ett intresse sedan tonåren. I Storsjön fanns fisken och på Letsboberget jagade han älg om höstarna. Han skötte även om sin fars barndomshem Nylandet i Tranviken.

Tillsammans med Inger engagerade sig Ove i släkt- och hembygdsforskning med stor vetgirighet. De dokumenterade byarna runt Storsjön och dess historia och skrev två böcker ihop. Han lärde sig läsa gammal skrift, grävde i arkiven och satt i styrelsen för Västra Hälsinglands forskarförening.

Ove hade en stor släkt- och vänkrets. Många har hälsat på och visat sitt stöd under hans sjukdomstid och han uppskattade varje besök och telefonsamtal.

För familjen

Inger, Lars-Olof, Sven och Ida

Mer läsning

Annons