Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Lennart Nellbeck

Lennart Nellbeck, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år efter en tids sjukdom. Närmast sörjande är hustrun Elsie samt barnen Johan och Anna med familjer.

Annons

Allas vår Lennart har lämnat oss. Vi är många vänner som kommer att sakna hans lågmälde humor och varma skratt. Lennart hade många strängar på sin lyra.

Lennart började sin karriär som forskare på företagsekonomiska institutionen på Uppsala Universitet. Där doktorerade han 1966. Men snart var det industrin som lockade. Skogsbolaget SCA var under kraftfull förnyelse och Lennart blev snart en av de tongivande i den numera mytomspunna kretsen kring Björn Wahlström.

Lennart blev skogsindustrin trogen under hela sitt liv. Först SCA, sedan Iggesund och så småningom massaföretaget Rottneros. Att Rottneros fortfarande är ett livskraftigt företag beror på Lennarts okuvliga vilja att som vd lyckas med det omöjliga – att ett relativt litet och enbent skogsindustriföretag som Rottneros kunde överleva som fristående företag i den konsolidering hela branschen genomgått är ett under. Men flera gånger var det nära ögat. En gång under 1980 talet gick det så långt att konkursen syntes oundviklig. Men genom att Lennart avstod från sin inarbetade pension fick han bankerna på sin sida och en rekonstruktion blev möjlig. Då var lyckan stor bland anställda och skogsägare i de värmländska bygderna!

Den erfarenhet Lennart fick under dessa år var något han kunde spinna vidare på i sin senare roll som rådgivare i sågverksindustrin, inte sällan som konsult till de banker han tidigare tampats med.

Under alla år har Lennart haft en djupt rotad kärlek till folket och kulturen i Hälsingland och Värmland. Lennarts genuina intresse för människor och hans förmåga att se det ibland ganska dråpliga i vardagen var något han fångade med säker penna i de många alster han publicerat genom åren. Ett stort antal böcker har det blivit. Ibland av mer vetenskaplig karaktär, men ofta små fina noveller som fångat den lilla människan på bruket för länge sedan eller fiskargubben på hälsingekusten. Människor som ingen skulle minnas i dag om inte Lennart uppmärksammat dem.

Även under sin svåra sjukdomsperiod under de senaste månaderna lyckades Lennart roa och uppmuntra sin familj och närmaste vänner med vad han kallade skrönor. Små underbara mejl som handlade om händelser i hans liv. Det var allt från vad som egentligen hände då Lennart tävlade i Holmenkollens klassiska femmil eller hur han lyckades snärja rekordgäddan på kusten söder om Hudiksvall.

Lennart var den gode familjefadern i klassisk bemärkelse. Hans omsorg om sin omgivning sträckte sig långt utanför den egna familjen. Vi är många i den stora vänkretsen som fått ta del av Lennarts värme och generositet. Han var en sann vän och ständig muntergök. Nu har skrattet tystnat. Saknaden är stor, men glädjen över att vi fått ha Lennart som vän består.

Bernt Magnusson Göran Sundström Leif Gustafsson Karl Hedin Kjell Ormegard

Mer läsning

Annons