Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Lars Carlson

/

Lars Carlson avled den 25 juni i en ålder av 77 år.

Annons

Förre adjunkten vid Torsbergsgymnasiet, Lars Carlson föddes i Gothem på Gotland som son till folkskolläraren och rektorn Rudolf Carlson och hans hustru Kerstin. Han fick tidigt lämna hemmet för att studera vid Visby läroverk, där han tog studenten 1958. Efter militärtjänstgöring i Stockholm och på Gotland lämnade han ön för att studera vid Uppsala Universitet, där han på kort tid tog en fil. mag. i matematik, mekanik, fysik, astronomi och senare även statistik. Därefter avlade han lärarexamen vid Stockholms Lärarhögskola. Sin första lärartjänst fick han vid Roslagsskolan i Norrtälje, där han mötte sin blivande hustru. Paret flyttade hösten 1968 till Bollnäs, där Lars förordnats som adjunkt i matematik och fysik. Han var mycket omtyckt och uppskattad av både elever och kolleger. Lars hade ansvar för fysikinstitutionen på skolan och intresserade sig för skyddsfrågor. En tid var han skyddsombud på Torsbergsgymnasiet.

Lars var en engagerad familjefar och var mån om att barnen skulle få mångsidiga livserfarenheter. Allt i ifrån djur och natur, musik, modellbyggen, tenngjutning och snickeri till motorer, politik och astronomi. Han har genom livet alltid visat en stark nyfikenhet och experimentlusta i vardagen på olika sätt vilket både familjen och eleverna har fått uppleva. Han var en duktig tecknare, hade rik fantasi och en underfundig humor och berättade gärna fritt uppfunna historier för barn och barnbarn.

Lars hade många fritidsintressen. Som ung ägnade han sig åt fäktning, och han var en duktig skytt. I Bollnäs blev Lars en aktiv medlem i Bollnäs Folkdanslag och i Bollnäsbygdens spelmanslag. Han tyckte om att vistas i naturen och han ägnade mycket tid åt familjens bostad och åt släktgården på Gotland,

Under hela livet har Lars hyst en stark anknytning till sin hembygd i Gothem och givit sitt stöd åt både hembygdsföreningen och det lokala jaktlaget. Årliga resor med familjen för att besöka släkt och vänner, och för att njuta av den gotländska naturen och särprägeln har alltid varit en självklarhet, även under sjukdomsåren i slutet av hans liv. Släktforskning har legat honom varmt om hjärtat vilket varit hans sätt att återknyta till sin hembygd och sina förfäder.

Lars Carlssons närmast anhöriga är hustrun Kerstin, fyra söner med familjer, syskon samt övrig släkt.

Familjen Carlson

Mer läsning

Annons