Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord, Holger Plomér, Järvsö

Holger Plomér avled i sitt hem den 2 december 2015 vid 86 års ålder. Han efterlämnar oss tre; Marie, Chatarina och Svante med familjer.

Annons

En del av urberget har lämnat oss. Vår pappa var en kraftfull människa. Inte alltid enkel att ha som far som barn. Han hade ett varmt hjärta, starkt rättspatos, hög arbetskapacitet och en obändig livslust.

Pappa föddes i Ytterbergsbyn i Härjedalen som äldst av tio syskon. Han fick tidigt ta ansvar. Som liten fick han följa sin far till skogen och vara faderns ögon eftersom fadern var blind. Likt många i sin generation skickade han hem pengar till föräldrar och syskon. Vid metallstrejken 1945 blev han arbetslös men kunde inte berätta detta hemma eftersom de behövde hans lön. För att få jobb ändrade han sitt födelseår på legitimationen och blev två år äldre. Kärleken till mor Agnes var stor. För henne gjorde han allt. Så präglas en människa.

Pappa hade läshuvud. Det fick han tidigt veta. Han drömde om utbildning. Drömmen blev verklighet samtidigt som han försörjde sin familj. Vid 32 år blev han ingenjör och fick ett rikt yrkesliv. Industrin behövde alla ingenjörer som fanns att få.

Vid 40 köpte hans sitt livsverk, Järvsöverken. Under 15 år var han en uppslukad företagsledare. Järvsöverken gjorde avlastarbord, transportörer och silostorn för jordbruk. Dessutom utforskades metangas som energikälla. Företaget gjorde att han och medarbetarna fick resa i världen. Under denna tid retade han en och annan, men lyfte många att prova sina vingar.

Pappas stora kärlek var vår mamma Anna-Stina. De möttes på ett tåg år 1953. De hann fira sin guldbröllopsdag innan hon avled. Mamma stod troget vid hans sida i ur och skur. Hon fick Parkinsons sjukdom på 1990-talet och pappa blev anhörigvårdare. När orken tröt vilade han i stugan i Ytterberg. Stugan var hans paradis på jorden och utifrån sin barndom i Ytterberg med dess karaktärer förstod han världen.

Vår pappa var fylld av berättelser. En av dem var när han drog i nödbromsen när tåget inte stannade i Ljusdals kommun. Då liksom nu ville SJ dra tågtrafiken förbi vår kommun.

Pappa började vid 55 om i liten skala med sin firma. Han förändrades efter det. Han fördjupade sitt intresse för skog och jakt. Med barnbarnen tog han igen det som förlorats under hektiskt yrkesliv. 2006 började han dialysbehandling i Bollnäs tre gånger i veckan. Det såg han som ett jobb. Förra sommaren tog han med oss till Island och fullföljde en dröm.

Vår pappa gjorde en fantastisk livsresa. Han var en man av sin tid där honnörsord var ansvar, redlighet och att göra rätt för sig. Ett handslag bekräftade varje affär. Så gick hans liv en dag om sänder.

Tack, pappa, för allt.

Marie, Chatarina och Svante Plomér

Mer läsning

Annons