Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Gunvor Bergvall, Hå

Gunvor Bergvall, Hå, har lämnat sitt jordiska liv.

Annons

Hon föddes 1936 i Svenstavik, Jämtland, och flyttade till Uppsala i mitten av 50-talet.

På Wiks folkhögskola mötte hon 1956 Magnus Bergvall, när elevkören vid Fjellstedtska skolan i Uppsala besökte Wiks slott. De gifte sig i Bergs kyrka 1958 och bodde i Uppsala under hennes studieår vid Förskoleseminariet.

1964 flyttade familjen till Bollnäs, där maken undervisade vid Folkhögskolan. Från 1965 har de varit bosatta i Hå, där Gunvor under många år tjänstgjorde som förskollärare i Ordenshuset, Hå skola, Hällbo skola och slutligen i Västansjö skola.

Gunvors stora mångsidighet gjorde, att hon blev flitigt engagerad i bland annat Håteatern, där hon i till exempel Rödluvan-uppsättningen sydde dräkter till björn, varg med flera, av skogens figurer och tillverkade rekvisita.

Till uppsättningen Spelman på taket färgade hon natt efter natt tyger till det som sedan blev kvinnornas kläder, tillverkade skodon till de ryska soldaterna med mera med mera.

Otaliga är de teatergäster och Färögäster, som Gunvor fick ta hand om under spännande veckor av besök.

Gunvor och Magnus tre döttrar, Ingeborg, Märit och Stina, fick en trygg uppväxt i Ol-Nilsgården i Hå, alla med sången och musiken som ledstjärnor. Det har rikligt präglat familjens 50 år i bygden, där de hamnade av lyckans tillfälligheter.

När Gunvor under de sista åren av sitt liv började förlora sina många minnen av åren som gått, var det alltid sångerna och barndomens melodier, som gladde henne allra mest. Då lyste hon upp i äkta glädje och sjöng med av allt hjärta.

Hon saknas av många.

Magnus Bergvall

Mer läsning

Annons