Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Yngve Karlsson – en polis med stort hjärta

Yngve Karlsson har avlidit i en ålder av 85 år. Hans närmaste är dottern Ann-Louise Åkerlund med familj och sonen Stefan Sjöö med familj.

Yngve föddes på Lybeck nära Öjaby utanför Växjö i Småland. Hans hembygd, familj och släkt i Småland har alltid betytt mycket för Yngve fast han flyttade därifrån tidigt i livet. Han tog värvning i flottan i sin ungdom och kom då till Berga i Stockholm.

Yngve gick furirutbildning på Berga 1955 bland annat på marinens segelfartyget HMS Falken. Det var så han första gången kom till Hudiksvall. De seglade efter kusten och la till i hamnen här i Hudiksvall. Då visste han inte att den staden skulle bli hans hem större delen av livet. Men han har målande beskrivit hur han såg staden första gången från vattnet och tyckte att bland annat att Läroverket såg imponerande ut.

Under sina år i Stockholm träffade han Marianne Einarsson från Delsbo som 1957 blev hans hustru. De bodde en kort tid i Alvesta som nygifta men längtan till Hälsingland blev stor för hans nyblivna fru. På så sätt hamnade det unga paret i Hudiksvall.

Yngve fick en plats som polisaspirant i Hudiksvall sommaren 1957. Efter aspiranttiden och några års utbildning på polisskolan i Gävle fick Yngve sedan tjänst som polis i Hudiksvall. Senare i livet gick han också den högre polisutbildningen. Han jobbade 40 år som polis i staden.

Under hans många år som polis i Hudiksvall hann Yngve vara med om mycket. Polisorganisationen förändrades många gånger under den tiden. Yngve har berättat många historier om allt han varit med om i sitt arbete. Han tyckte om att berätta. Yngve jobbade nästan 20 år på polisstationen på Hamngatan. 1976 flyttade polisen till det nya polishuset. Mycket som vi nu tar för självklart fick Yngve vara med om, till exempel fick polisen i Hudiksvall 1958 sin första polisbil. Innan dess fick polisen anlita taxi när bil ansågs nödvändig.

Yngve tyckte det var intressant med historia. Efter sin pension skrev han ”Historik över polisen i Hudiksvallsområdet” tillsammans med sin vän och kollega Roland Trönnhagen. De gjorde ett gediget arbete med att sammanställa polisens historia i vår stad ända från 1639 när brandvakter inrättades i Hudiksvall och till 2000-talets polis.

Yngve trivdes med sitt arbete som polis, även om han inte tyckte om alla förändringar av polisorganisationen som kom i slutet av hans yrkesliv. Yngve var en uppskattad polis av sina kollegor och de han mötte i sitt arbete. Han var en polisman med stort kunnande och med ett stort hjärta för människor. Några har beskrivit Yngve som Hudiksvalls snällaste polis. Han blev med tiden polisinspektör och vakthavande befäl. Efter sin pension var han med och startade Polisens Veteranklubb i Hudiksvall. Där var han mycket aktiv i styrelsen under många år.

Yngve tyckte mycket om sång, musik och dans. Han spelade fiol till husbehov med vänner och han tyckte om att sjunga. Han tyckte om att organisera fester och ledde gärna allsång eller sjöng solo. Han hade också ett stort litteraturintresse och älskade att läsa böcker. Han var särskilt intresserad av historia. Han tyckte också om att bygga och renovera sitt hus på Byvägen och de fritidshus han har haft. En period höll han också på med släktforskning. Kyrkan har också betytt mycket för Yngve, inte minst på senare år.

Familjen, släkten och vännerna var viktigast av allt för honom. Yngve har varit en mycket fin pappa, svärfar, morfar och farfar. Han var mycket engagerad i sina barn och barnbarn och uppmuntrade och hjälpte oss på våra vägar i livet. Han är en viktig förebild för oss alla i familjen.

Ann-Louise Åkerlund