Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Ulf Laurén: Betrodd och beläst liberal som alltid var öppen för nya intryck

Kapten Ulf Laurén, Hille, har hastigt avlidit, 76 år gammal. Han sörjes närmast av hustrun Eva, dottern Åsa bosatt i Oslo med maken Øyvind och barnen Ingrid och Ingeborg samt av sonen Pär bosatt i Valbo med makan Anna-Sara och barnen Josef och Otto.

Ulf Laurén föddes i Bollnäs och tog som 17-åring värvning i försvaret, större delen av tiden vid Hälsinge regemente i Gävle. Också som färgstark liberal gjorde han stora insatser.

Ulf Lauréns gärning vid regementet lovordas i general Carl Björemans memoarer. Björeman kallar i boken Laurén ”pansarvärnshövding” och framhåller också denne som betrodd utbildare av stamanställda befälselever. Han blev senare intendent med uppgifter i flera län.

Laurén invaldes som ledamot i fullmäktige och kommunala nämnder i Gävle. Han hade också uppdrag i Hille församling.

2002 gick han över till landstinget där han blev liberal gruppledare. Hade stor nytta av att känna både Hälsingland och Gästrikland väl. Genom sitt yrke hade Ulf ständigt tänkt kring ledning. Fann bristande ledarskap i landstinget. Främst en centraliserad personalpolitik som resulterade i avgångar och växande sjukvårdsköer.

Ulf kände starkt för EU och ledde liberalernas EU-valrörelser i länet 1994 och 1999. Han visste mycket om Europas mörka historia av krig och diktatur. Därför såg han EU främst som ett projekt för fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

År 2000 blev Ulf ordförande i Nya stiftelsen Gefle Dagblad som var ägarstiftelse för Mittmedia, där han i elva år ingick koncernledningen. Det var år med stora förändringar och utmaningar som krävde mycket av honom.

Ulf Laurén var liberal intellektuell. Läste mycket, särskilt historia. Vi andra häpnade över hans minne där siffror och formuleringar tycktes fastna direkt. Han kunde utantill mängder av dikter från favoritskalder. I 30 år kom han på regementet att inför julen framföra alla verserna i Viktor Rydbergs ”Tomten”.

Med sitt stora intresse för människor var Ulf alltid öppen för nya intryck. Gott omdöme och sökte stötta och stimulera andra.

Hans Lindblad

F d riksdagsman