Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Stig "Grexarn" Johansson

Stig "Grexarn" Johansson har hastigt avlidit i en ålder av 72 år.

Stig växte upp i ett jordbrukarhem i Sjömyra, Delsbo, tillsammans med sina föräldrar och en bror.

Fadern avled när Stig var endast tolv år, varför han och broder fick ta ett stort ansvar för hemmet och jordbruksskötseln. Efter avslutad utbildning vid verkstadsskolan i Ljusdal tog Stig över jordbruket 1969.

År 1968 träffade han sin Eva. År 1969 föddes sonen Magnus, dottern Marie föddes 1973. År 1975 föddes sonen Morgan som tragiskt gick bort i en olyckshändelse 1991.

Samtidigt med arbetet i jordbruket var Stig även anställd som snickare och murare.

År 1981 såldes hemmanet i Sjömyra och man köpte och flyttade till gården Sjuls i Oppsjö. Där uppförde man år 2000 en lösdriftsladugård. Djurbesättningen bestod härefter av cirka 150 djur plus rekryteringsdjur.

År 2005 hände en olycka som så när ändat Stigs liv på det mest fruktansvärda sätt. Det var dags att tömma den stora svämgödselbrunnen som var fylld av gödsel. Stig hade backat traktorn mot brunnskanten med den långa omröraren som användes för att mjuka upp det övre hårdare skiktet. Stig satt i traktorn med full gas och styrde den långa omröraren. Plötsligt hoppade traktorn till och välte baklänges över kanten på gödselbrunnen. Lyckligtvis var bakrutan på traktorn öppen och Stig kunde kravla sig ut och ta sig till den hårdare kanten på gödselbrunnen. Att traktorns bakruta var öppen blev Stigs räddning.

Från 1992, då Stig och Eva flyttat ner till Delsbo till en nybyggd villa, drev Stig jordbruket tillsammans med sonen Magnus. År 2018 tog Magnus helt över hemmanet.

Under hela sitt vuxna liv har Stig varit engagerad i politiken för Centerpartiet, bland annat som ledamot i byggnadsnämnden där han suttit i mer än 25 år. På senare tid var Stig även engagerad som ordförande i kyrkofullmäktige. Stig var även ordförande i bygdegårdsföreningen i många år.

Utöver detta, och mycket annat, var Stig även under många år en hårdför centerhalv i Delsbo IF:s representationslag.

Ett innehållsrikt liv ändades hastigt den 5 november under en välförtjänt semesterresa på Gran Canaria.

Stig sörjes närmast av hustrun Eva, barnen Magnus och Marie, barnbarn och barnbarnsbarn, broder samt övrig släkt och många vänner.

Familjen