Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Staffan Larsson

Annons

Socialsekreteraren och fackföreningsmannen Staffan Larsson, Bollnäs, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast sörjande är hustrun Ingegerd och barnen Åse och Örjan med familjer.

Staffan växte upp i Flugdammen i Hälsingland och förblev Bollnäs trogen. Han kom först att arbeta som svetsare, men ville vidare. Staffan tog folkhögskoleexamen 1964. Den tiden var viktig för honom, det stärkte hans samhällsintresse och sociala engagemang. Det var där hans intresse för skönlitteratur och poesi väcktes, liksom för att skriva en del själv.

Men kanske viktigast, där träffade han sitt livs kärlek Ingegerd. De fick mera än 56 år tillsammans.

Det sociala engagemanget ledde till att Staffan Larsson anställdes i socialförvaltningen i Bollnäs kommun. Men han blev snart fackligt engagerad för Kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF, numera Vision, och lokalavdelningens ordförande. Han var en driven och resultatinriktad facklig ledare med ett mycket stort förtroende från medlemmarna. Allra gladast var Staffan när han lyckats åstadkomma en positiv lösning för en medlem som kommit i kläm och behandlats felaktigt i arbetet.

Snart växte uppgifterna för Staffan Larsson. Han valdes till ordförande i SKTF-distriktet och 1984 blev han ledamot av förbundsstyrelsen. Bara fyra år senare valdes han till vice förbundsordförande.

Staffan drevs i sitt arbete av sina starka fackliga värderingar. Han argumenterade ständigt för att det är de enskilda medlemmarnas perspektiv som måste vara styrande. Arbetsformer och innehåll i verksamheten måste förnyas och utvecklas. Hans glada och positiva livshållning betydde så mycket för oss andra, särskilt i lägen som verkade hopplösa, med förhandlingar som kört fast eller i tider av nedskärningar i kommunsektorn: – Kom igen sa Staffan, en fackförening kämpar, gnäll inte!

Hans fackliga insatser var av bestående värde. Han var drivande för att förbundet skulle opinionsbilda och ge sig in i samhällsdebatten och bidrog själv till det i hög grad. Staffan såg tidigt farorna med stress och arbetsrelaterad psykisk ohälsa, även om det på den tiden kallades psykosociala arbetsmiljöproblem.

Staffan Larssons engagemang räckte till även andra arenor, bland annat Bollnäs Bandy där han var aktiv. Under en period var han också klubbens ordförande. Han älskade jakt och fiske. En framgång i bandyn eller i älgjakten syntes direkt. Då strålade han särskilt.

En varm vän, en framstående och genuin facklig ledare har lämnat vår krets. Han visade i praktisk handling vad rättvisa, solidaritet, jämställdhet och människors lika värde är. Det syntes i stort och i smått, i hans starka internationella engagemang liksom i varmaste omtanke om oss andra, alltid generös och gästfri.

Inger Efraimsson, Jarl Karlsson, Agneta Lindgren, Sture Nordh

Vänner från SKTF-tiden