Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Sören Lindh: En inspiration för oss alla

Sören Lindh, Stockholm, har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 81 år. Sören efterlämnar bonussonen Teo med familj, syskon med familjer samt många vänner inom solidaritetsrörelsen.

Sörens liv kom att präglas av hans oförtröttliga och livslånga engagemang för internationell solidaritet, med Afrika i fokus.

Nästan hela sitt yrkesverksamma liv arbetade Sören som utredare på Statskontoret. 1966 var Sören drivkraft bakom bildandet av Svenska Frelimo-gruppen på arbetsplatsen. Gruppen stödde i många år frihetskampen i Moçambique.

Omkring 1970 kom Sören med i Stockholms Afrikagrupp, en av de lokala Afrikagrupper som arbetade för befrielsen av de portugisiska kolonierna i Afrika. Sörens erfarenhet av insamling och mobilisering gav en stark skjuts till detta arbete. När länderna vunnit sin frihet 1975 tog Sören initiativ till att Afrikagrupperna skulle rekrytera yrkeskunniga solidaritetsarbetare dit. Detta utvidgades senare till ett omfattande program- och projektsamarbete med lokala partners i södra Afrika.

Efter 1975 inriktades Afrikagruppernas arbete allt mer på att bekämpa apartheid. Sören ägnade mycket tid och kraft åt initiativet att bilda Isolera Sydafrika-Kommittén, ISAK, som under åren 1979–1994 samlade stora delar av organisations-Sverige i kampen mot apartheid. Sören förblev en drivande kraft inom Afrikagrupperna långt in på 2000-talet. Genom sina framsynta initiativ bidrog han på många sätt till att utveckla organisationens verksamhet, samtidigt som han ihärdigt och med egensinnig humor deltog i det löpande föreningsarbetet.

Sören var egentligen aldrig ledig. Somrarna i stugan i hans barndomstrakter vid Hälsingekusten betydde visserligen bad och en hel del fiske, men upprop och inlägg i debatter måste skrivas även om solen sken. Sörens hem under många år var den stora lägenheten på Heleneborgsgatan i Stockholm. Där samlades ofta aktivister och solidaritetsarbetare med ambassadörer och representanter för befrielserörelserna i södra Afrika.

På senare år ägnade sig Sören, trots tilltagande sjukdom, med stort engagemang åt kampen för ett fritt och självständigt Västsahara.

En solidaritetskämpe har lämnat oss. Hans livsgärning, som grundade sig i övertygelsen om alla människors lika värde, har varit och är en inspiration för oss alla.

Gabi Björsson, Meta Boëthius, Anita Jansson och Berit Wiklund för vännerna i Afrikagrupperna