Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Sölve Kingstedt: Han var oerhört omtyckt av sina elever och kollegor

Klarinettisten Sölve Kingstedt, Stockholm, har avlidit. En stor legendarisk profil i svenskt musikliv har gått ur tiden.

Sölve Kingstedt föddes och växte upp i byn Solbacka i Östanbo, Sandarne utanför Söderhamn som son till Maja och Verner Kingstedt. Våra föräldrarhem låg bara några stenkast från varandra. I hans släkt fanns många skickliga amatörmusiker och Sölve deltog som pojke i ortens blåsorkester.

Sölve började sin musikaliska bana som militärmusiker vid Hälsinge Regementes Musikkår vid I 14 i Gävle. När han lämnat militärmusiken blev han förste klarinettist i den orkester som numera heter Gävle Symfoniorkester. Där blev han kvar tills han i mitten av sextiotalet blev soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Jag erinrar mig en konsert som jag bevistade i Stadthalle i Hannover när orkestern under ledning av världsdirigenten Sergio Celibidache gjorde en europaturne och den tyska publiken fick höra Sölves fantastiska klarinettsolon. Under tre år var han anställd i Hovkapellet vid kungl. Operan. Från 80-talet fram till pensioneringen var han soloklarinettist i kungl. Filharmonin som huserar i konserthuset vid Hötorget.

Sölve och jag hade en konsert i Söderhamns teater i slutet av 80-talet. Vi medverkade också i en hemvändarkonsert i Ulrika Eleonora kyrka vid samma tid.

Som lärare vid Musikhögskolan i Stockholm har Sölve Kingstedt faktiskt fostrat en hel generation svenska klarinettister däribland Stefan Harg, Håkan Rosengren och Martin Fröst. Han var oerhört omtyckt av sina elever och kollegor inte minst för sin generositet, värme, humor och givetvis för sin genuina musikalitet och professionalism.

1987 blev han invald som ledamot av Kungl. Musikaliska Akademin. Sölve Kingstedt skulle ha fyllt 89 år den 22 februari.

Bengt Andersson, pianist