Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Rut Oremark, Söderhamn: Hon var en pionjär i sitt yrke

Vår älskade mamma, Rut Oremark, har avlidit i en ålder av 99 år. Hon efterlämnar barnen Kerstin, Ingrid och Anders med familjer.

Mamma föddes och växte upp i Ruda, Högsby kommun i Småland.

Som ung, nyutexaminerad ekonomiföreståndare kom hon i mitten av 1940-talet till Söderhamn, där hon tillträdde en tjänst vid den nyetablerade flygflottiljen, F 15. Det stod inte på förrän hon träffade och blev förälskad i vår far, Ingvar.

Efter giftermål och barnafödande återgick mamma i tjänst som ekonomiföreståndare och kostchef, först i Söderhamn, och senare Faluns kommun.

Mamma var i hög grad pionjär i sitt yrke. Som kunnig i näringslära kände hon kostens betydelse för hälsa och utveckling. Grönsaker var inte alltid populära på 1950- 70 talen, medan socker var alltför populärt. Många var de dagar och kvällar hon fick motivera om och om igen hur viktig kosten är och att varje skolbarn skulle få åtminstone ett näringsriktigt och väl sammansatt mål mat om dagen och vikten av god kost för de äldre för deras hälsa. Det var en mission som också var en livsgärning.

Mamma var mycket intresserad av vävning och var med i Söderhamns Hemslöjdsförening under många år. Hon var också aktiv i Inner Wheel och fick där många fina vänner.

För oss var mamma den som alltid bar på kärlek och omsorg. Det var mamma som lärde oss vad som var rätt och fel, uppmuntrade oss när vi behövde det, bannade oss när det var erforderligt och som var "kolossalt "mycket mamma, det vill säga en mamma som var som en mamma ska vara. När barnbarnen kom fick även de en varm och trygg famn att krypa upp till. Nu blev det kanske mindre "bannor" och till och med något lite socker på jordgubbarna även om spenat gömts i pannkakorna.

Många är också de middagar och fester som mamma arrangerade. Hon hade en sällsynt förmåga att på bara en kort stund trolla fram de ljuvligaste rätter för familjen och vännerna.

Viljestyrka och övertygelse var karaktärsdrag men även, konstigt nog i kombination med stor flexibilitet. Alltid pigg på nyheter om det så var att åka på en oplanerad långresa, meditera, gymnastisera, gå på långpromenader med sina vänner eller att utveckla programvara för datoranvändning inom sitt yrke.

De senaste åren satte begränsningar för hennes liv. Men varje gång vi träffades tog hon våra händer i sina och sa: "Det viktigaste är i alla fall att vi har varandra och tycker om varandra."

Kerstin Oremark, Ingrid Oremark, Anders Oremark