Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Roland Waax: Han brann för att hjälpa andra

Roland Waax, Hudiksvall, har lämnat oss efter en kort tids sjukdom.

Nu i september fyllde han 82 år och det uppmärksammades som alltid på Långgatan i Fiskarstan, där Roland och hans hustru Marianne bott sedan 1987.

Roland föddes i Söderhamn, men när han var i tvåårsåldern flyttade familjen till Stockholm. Han visade sig ha en närmast unik begåvning för konstruktion och elektronik. Yrkesbanan började i en radioaffär i centrala stan. Därigenom kom han att knyta livslånga kontakter med andra pionjärer inom kommunikationsteknik. I sena tonåren träffade han sin blivande fru Marianne och tillsammans fick de så småningom tre döttrar och en son.

I Hälsingland fanns många släktingar och man hade en sommarstuga i Norrbo. Roland kände en längtan hit, och 1971 flyttade han och familjen till en gård i Bjåsta utanför Bergsjö. Inne i Hudiksvall startade Roland en radioverkstad, i början som en filial till Svenska Storno som han jobbat för i Stockholm. Efter ett antal år tog Roland beslutet att driva verksamheten i egen regi. 1986 öppnade han under firmanamnet Rowaax Electronic.

Under flera decennier hade Roland ett djupt engagemang i Hudiksvalls historiska miljöer, där han tillsammans med Hudiksvallsprofilen Fred Beijer drev ett flertal viktiga projekt. Stadsvandringar med möjlighet att få komma in och se Fiskarstans innergårdar, marknadsföring av Hudiksvall och småbåtshamnens unika läge, evenemanget Kulturskymning och midsommarfirande i Borgarparken är bara några exempel. Roland var en uppskattad och sakkunnig föredragshållare, och han anlitades också för vuxenutbildningar på Lansen.

Något som han brann för var att få hjälpa andra, vad det än gällde. Till honom vände sig folk med allt från trasiga musikinstrument till elstängsel som inte fungerade, eller vad som helst inom elektronik som krånglade. Han brukade släppa det han hade för händer och se om han kunde lösa deras problem.

För Roland var familjen otroligt viktig och han mådde som bäst när han hade alla barn och barnbarn samlade omkring sig. Han och hans fru tyckte även om att resa. Tidigare bilade de gärna i både Sverige och Tyskland, och fick många nya vänner genom det. Roland var en sann Glada Hudik-ambassadör och lyfte alltid fram Hudiksvall och stans historia i alla sammanhang där han deltog.

Den 17 december 2020 avled Roland stilla, efter tre veckors kamp mot corona-viruset. Saknaden är enorm. Vila i frid, lilla pappa.

Barnen, genom sonen Lennart.