Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Pelle Jonsson: Han trivdes bäst i skog och mark

Per Jonsson, av familjen alltid kallad Pelle, har efter ett innehållsrikt liv lämnat oss.

Annons

Pelle föddes i Eckelsbo, Delsbo, som den fjärde av fyra pojkar. En timme senare kom jag. Om han inte ” banat vägen ” hade det kunnat gå hur som helst. Efter sex år kom en flicka till och syskonskaran var fulltalig.

Pelle var redan som barn snabb i tanken och hade lätt för sig. Det innebar att hans tålamod ofta brast när omgivningen inte hängde med.

Som studerande i Umeå träffade han Karin och hon blev hans första fru.

De flyttade in på Silvervägen i Umeå men längtan till skog och mark gjorde att de köpte hus i Långfors i Vännäs kommun. Pelle jobbade på Umeå universitetssjukhus och Karin tog upp sitt yrke som tandläkare. Med fyra små barn kan man lätt förstå hur tufft det måste ha varit att få vardagspusslet att gå ihop.

I Långfors jagades det och här grundlade Pelle sitt jaktintresse. Fisket var en annan stor hobby som följde honom sedan pojkåren. Vindelälven forsade fram runt husknuten och fjällsjöarna var inte långt borta.

På 1980-talet köpte familjen ett hus i Enånger och nu satsade de, tillsammans med broder Gunnar, på att bli hästägare. Fram till dess hade travtipset gett tillräcklig spänning. Framgångar kom och den största var Derbyvinsten 1989.

Även om Pelles fritidsintressen var många satsade han helhjärtat på sitt yrke och sina patienter. Bland sina kollegor var han en erkänt duktig neurolog.

2007 blev ett sorgens år. Karin blev sjuk och avled kort därpå. Barnen var utflugna och Pelle fick en svår tid. Resor till Thailand blev en tröst och för åtta år sedan träffade han Phan. Livet fick nu en ny mening. Med sina två små flickor flyttade de till Undersvik och här fanns gott om fiskevatten.

För två år sedan började kampen mot den svåra sjukdom som tog hans liv. Phan har varit ett ovärderligt stöd och gav honom möjligheten att vistas i hemmet till dess att han själv valde att bli inlagd på Bollnäs sjukhus. Enligt egen önskan kommer Pelle att vila i minneslunden i Undersvik. Han kom att känna sig hemma här.

Din tvillingsyster