Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Olof "Byss-Olle" Lindblom – mannen bakom gårdsmuseet i Belsbo

Olof "Byss-Olle" Lindblom har lämnat oss. Han avled i sitt hem i Belsbo den åttonde januari efter en tids sjukdom. Han blev 87 år.

Olle Lindblom föddes den 5 juni 1933 på gården Byssåkers i Knisselbo, Kilafors, som näst äldst av fyra söner. Pappa Einar gick bort 1944 och Olle fick tidigt börja hjälpa mor Anna med familjens jordbruk.

Som 14-åring började han också att arbeta i skogen. Han tjänade en krona och fem öre om dagen och när han fick sin första lön cyklade han till Engströms café i Hällbo. Där köpte han läskedryck och en mazarin för en krona.

Olle Lindblom var en duktig cyklist och 1950 började han tävla för Bollnäs cykelklubb. 1952 blev han uttagen av klubben att delta i en veckas kurs på Bosön på Lidingö. Han cyklade hela vägen ner till Bosön och när kursen var slut cyklade han hem igen.

När han var ute och träningscyklade cyklade han ibland förbi Belsbo där Britt Blom bodde. De träffades sedan på dans i Hällbo och även på bioföreställningar i Hå.

På nyårsaftonen 1956 förlovade de sig på den traditionella nyårsvakan i Åsvedens missionshus. Den 6 juli 1957 blev det bröllop och 1958 tog de över Britts föräldrahem i Belsbo där de hade kor, getter och en häst.

Olle och Britt skulle få 65 lyckliga år tillsammans varav 63 som gifta. 1960 föddes också dottern Ingrid.

Olle Lindblom fortsatte att jobba i skogen för Stora Skog och var även fackligt intresserad. Som tack för sitt engagemang i Skogsarbetareförbundet fick han motta en fin utmärkelse, Silverkvisten.

Han tyckte om att vara ute i skog och mark och hans största intressen var fiske och jakt. Under åren hade han flera jakthundar.

Olle Lindblom var också en stor djurvän och under den snörika vintern 1965-66 räddade han 16 rådjur undan svält och kyla Han åkte skidor ut i skogen där rådjuren låg utmattade i snön och bar hem dem på ryggen.

Han lät sedan rådjuren vara i hundgården som han byggde ihop med ladugården. Där fick de mat och värme tills han kunde släppa ut dem igen på vårkanten.

Olle Lindblom hade alltid varit intresserad av gamla saker och med hustrun Britt vid sin sida började han samla på redskap och liknande som använts i skog och lantbruk. Han rustade upp ladugård, stall och loge och det blev början på Byss-Olles gårdsmuseum.

1992 invigdes museet av Bror Lage Hellman och Hans-Erik Sakari från Stora Skog. Ladugården blev snart för liten och det behövdes mer plats.

Två nya byggnader tillkom 1995. Där fanns bland annat ett kvinnorum med ett kök som var en hyllning till Olles mor.

Busslaster med besökare kom och förundrades, dels över alla saker, men också över Olles alla fantastiska berättelser. Han höll på i många somrar, men till sist började åldern började ta ut sin rätt.

Museet stod stängt i flera år innan det återigen öppnades till Bymella 2016. Nu med Olles barnbarn Mikael som guide.

Olle Lindblom älskade att umgås med sin familj, släkt och vänner. Det sista året blev det inte så mycket av med det på grund av pandemin och han saknade att inte få ha dem omkring sig.

Närmast anhöriga är hustrun Britt, dottern Ingrid med sambo, barnbarnen Per-Erik, Frida och Mikael, med respektive samt sju barnbarnsbarn.

– Det är med stor sorg och saknad vi minns honom, säger dottern Ingrid. Han hade alltid glimten i ögat.