Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Nils Ljungberg: En man med stort hjärta har lämnat oss

Nils Birger Otto Ljungberg, Edsbyn, har den 4 december 2019 avlidit i en ålder av 96 år. Hans närmast anhöriga är dottern Ann-Britt, med make Rune, sonen Per, med hustru Maria, samt barnbarnen Samuel, Rebecca och Sebastian.

Nils föddes i Målilla i Småland 1923, som åttonde barnet till Maria, f. Larsson, och David Ljungberg. Efter den tidens folkskola gick Nils på Gamleby folkhögskola med målinriktning realskolekompetens i vissa ämnen, för att efter militärtjänstgöring tentera för inträde vid Högre tekniska läroverket i Stockholm, nuvarande Thorildsplans gymnasium. Han tog ingenjörsexamen där 1950.

Orsakssammanhanget till hur Nils träffade sin blivande maka, Tulan Wikblad från Edsbyn, går så långt tillbaka som år 1446, då kung Kristoffer utfärdade stadsprivilegier för Gävle. Detta firades med ett 500-årsjubileum och en utställning 1946, där även Försvaret var representerat. Nils var där med en verkstadspluton från arméns motorskola och Tulan var där med lottakåren. Året därpå, 1947, stod bröllopet i Ovanåkers kyrka. Två barn, Ann-Britt och Per, föddes under 1950-talet.

Nils yrkesverksamma liv har så gott som helt varit knutet till miljöverksamhet. Först vid fläktfabriken i Jönköping och Stockholm, och från 1958 under flera långa perioder vid ledande miljövårdsföretag i USA. Den sista befattningen i USA var som ansvarig för produktutvecklingen för reningsanläggningar för stålindustrin och kolkraftanläggningar vid Research-Cottrell, som var ett av de ledande företagen i världen inom sektorn rening av luftföroreningar.

USA var inte Tulans första val när det gällde bostadsort. Så efter att familjen bott i USA ett antal år och barnen blivit större, beslöt Nils och Tulan att hon och barnen skulle bo i Sverige under skolterminerna och i USA under sommaruppehållen. Nils hade också genom jobbet tillfälle att besöka Sverige regelbundet. Men 17 år efter att Nils satte sin fot i USA för första gången, flyttade han hem till Sverige för gott 1975. Nils fick då en anställning vid en ingenjörsfirma i Karlstad som produktutvecklare. Senare utvecklades det till att ägaren och Nils, dels hade skilda företag, dels ett gemensamt företag, vilka samarbetade med varandra.

Därefter gick flyttlasset till Vislanda i Småland, då Nils 1977 tillträdde en tjänst som produktchef stoftavskiljare vid Industriventilation i Växjö. Där var han verksam fram till 1986, då han övergick till egen konsultverksamhet.

Efter pensioneringen, 1989, flyttade Nils och Tulan till Tulans barndomshem i Lillbo i Edsbyn. De första åren som pensionärer ägnades åt totalrenovering av huset, med mycket lyckat resultat. Som pensionär ägnade sig Nils åt att resa, att spela golf och bridge med Tulan, att umgås med barn och barnbarn, samt att hålla sig informerad om utvecklingen i världen, vad gäller politik såväl som teknik och naturvetenskap.

Han hade alltid ett nytt projekt på gång. I Lillbo fick Nils och Tulan leva tillsammans i 20 bra år innan hans älskade Tulan gick bort för tio år sedan. Trots att Nils hade sina rötter i Småland var det hans vilja att leva sina återstående dagar i Lillbo.

Nils var en fantastisk människa och pappa. Han slutade aldrig att utvecklas och tappade aldrig sin nyfikenhet och vetgirighet. Därtill hade han ett stort och varmt hjärta och tvekade aldrig att vara andra behjälplig. Det kunde hända att vi barn var tvungna att hålla tillbaka pappa i hans omtanke om oss och andra, och be honom sätta sig själv i fokus, vilket han hade svårt att göra. Samtidigt innebar detta att Nils hade en stor och vänfast umgängeskrets som uppskattade och beundrade honom för den energi och glädje han spred omkring sig. Ingenting var omöjligt för denne hedersman!

Ann-Britt Ljungberg

Per Ljungberg