Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Märtha Hansson, Vallsta

Märtha Hansson i Vallsta som fyllde 95 år i juni har nu somnat in efter en tids sjukdom.

Efter folkskolan utbildades hon vid Wendelsbergs folkhögskola.

Märthas far var jordbrukare och hästhandlare med många kontakter i landet. Tack vare detta träffade hon sin blivande make Bertil Hansson, vars far också var jordbrukare och hästhandlare på Frösön.

Hon sa ofta att det bästa hon gjorde i sitt liv, var när hon cyklade till Frösön med en kompis och de fick bo hos Bertils familj. Det var då det sa klick! Märtha och Bertil gifte sig i Arbrå kyrka på midsommar 1949.

Hästar och trav var ett stort intresse som Märtha och Bertil delade. Då sonen började föda upp nordsvenska hästar och köra på travet var de alltid med. 1961 föddes dottern och kort därefter gick Märthas mamma bort. Märtha fick då snabbt axla ansvaret för hushållet på sin pappas gård.

1968 köpte Märtha och Bertil gården Erskers. En egen gård hade länge varit en dröm för makarna. Bertil startade sin egen entreprenörsfirma och Märtha började jobba i köket på Nytorps lantbruksskola. Där trivdes hos bland jordbruksfolk, elever och inte minst sina kökskollegor.

Kontakten med Frösön och Jämtland var viktig för både Märtha och Bertil. När dottern flyttade till Undersåker var de glada och hälsade ofta på. Märtha älskade att åka skidor med dottern på fjället eller en fjällsjö.

Maken Bertil gick bort 1997 och två år senare flyttade Märtha till den lägenhet i Vallsta där hon skulle trivas så bra. Där hade hon mycket skoj med sina vänner och grannar.

Märtha var intresserad av all sport, tittade gärna på Vinterstudion och trav på tv. Hon var med i Vallsta kvinnliga gymnastikförening från unga år och gick på sin gympa varje måndagskväll ända upp i 80 års ålder.

Märtha var klok, väldigt allmänbildad och hade alltid nära till skratt. Hon hade dessutom ett unikt stort hjärta med plats för alla.

Vi är många som kommer sakna henne nu och det är inte bara den närmaste familjen, barnen Carl-Anders och Anna-Lena med familjer som nu har mist världens bästa mamma, svärmor och farmor – många är de som har känt Märtha som sin alldeles egen extramamma och vän.

Familjen