Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Maj Nodermann

Maj Nodermann har avlidit i en ålder av 94 år.

Museiintendenten och forskaren Maj Nodermann har stilla insomnat i sitt hem i Stockholm för att aldrig vakna mer. ”Urgammal”, som hon konstaterade för några år sedan. Men inte äldre än att hon skrev i årsboken Jämten 2018, med den elegant vassa esprit och intellektuella skärpa som karaktäriserar den forskargärning med vilken hon lämnat avtryck också i Hälsingland.

Maj Nodermann har inom och utom sin anställning vid Jamtli 1953–1964 och Nordiska museet 1964–1990 publicerat ett stort antal forskningsartiklar och uppsatser om södra Norrlands och Hälsinglands äldre interiörmåleri. Bland dessa märks särskilt hennes undersökningar av det så kallade Alftafyndet i Hans Ers i Alfta 1964, det i Norden största fyndet av inredningsmåleri från 1500-talet, nu i Hälsinglands museum i Hudiksvall.

Maj Nodermann har lämnat flera pionjärarbeten efter sig. Efter pensioneringen disputerade hon i etnologi vid hemstaden Lunds universitet med boken Mästare och möbler. Jämtländska målare, bildhuggare, hantverkare och deras arbeten.

Förutom forskningen i Jämtland märks en föredömlig studie av Härjedalens möbelsnickare som 2018–2019 lade grunden till en utställning i Härjedalens Fjällmuseum.

Maj Nodermanns forskargärning för södra Norrland kan inte överskattas, det är dit vi går för kunskaper om möbelkulturen och Skandinaviens äldre inredningskonst, som hon publicerade i Bonadsmåleri i Norden; från medeltid till Vasatid (1997), med Alftafyndet på omslaget. Hälsingland, hälsingegårdarna och hälsingarna låg Nodermann varmt om hjärtat.

Att ha fått sitta och språka hälsingemålare med Maj Nodermann hos Hilding och Adéle Mickelsson vid deras köksbord på gården Sunnanåker i Rengsjö är en ynnest.

Maj-Britt Andersson