Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Leif Hansen, Ramsjö: En sann demokrat har lämnat oss

Leif Hansen har avlidit i en ålder av 86 år.

En Ramsjöprofil har gått ur tiden. Leif Hansen, en välkänd och uppskattad politiker, har lämnat oss i en ålder av 86 år.

1956 steg Leif Hansen av tåget i Hälsinge-Nybo. Han hade fått skogsarbete uppe i Hälsingland. Det var ett hårt och slitsamt arbete, men Leif var glad för i Danmark rådde ännu ransonering eftersom landet hade varit ockuperat av tyskarna.

Leif kom att stanna i Ramsjö och blev med tiden en betydelsefull kämpe för sin nya hembygd. Efter att ha bildat familj och barnen föddes engagerade sig Leif i skolfrågor. På så sätt väcktes hans politiska intresse och det blev naturligt för honom att ansluta sig till arbetarrörelsen.

Leifs engagemang medförde att han blev en av kommunens färgstarkaste politiker. Under sammanlagt 42 år representerade han socialdemokraterna och under senare tid Socialradikala Demokraterna i fullmäktige.

Redan från början tog Leif sitt uppdrag på största allvar och blev en av fullmäktiges mest aktiva ledamöter. Det gjorde att han under 12 år var fullmäktiges ordförande.

Skolan var en av många kommunala frågor som har präglat Leifs politiska gärning. Han kämpade för en rättvis utbildning och att glesbygden skulle få behålla sina byskolor. Leif Hansen var också den fullmäktigeledamot som ihärdigast tog den sista striden i ett försök att rädda skolan i Ramsjö 2014.

Vid sidan om sitt ordinarie arbete i skogen var Leif verksam som kyrkvaktmästare i Ramsjö kyrka. På så sätt fick han stora kunskaper om Ramsjö kyrkas historia. Han var också kyrkopolitiskt aktiv.

Efter några år som skogsarbetare tog Leif Hansen anställning som kommunalarbetare. Det blev naturligt för honom att engagera sig fackligt. Leif Hansen var kommunalarbetarförbundets ordförande i Ljusdal från tidiga 70-talet fram till sin pensionering.

Leif Hansen trodde på de små människornas egna förmågor och det var mycket viktigt för honom att besluten skulle gå rätt till. Politiken var inte till för karriärister utan ett förtroendeuppdrag som måste förvaltas väl. Leif verkade efter det mottot både i stort och smått.

Vi kommer väl ihåg förra valrörelsen där Leif mycket aktivt åkte runt och satte upp valaffischer. Om något annat partis valaffisch hade blåst ner var Leif snabb med att även sätta upp deras affischer. Leif menade att i en demokrati ska alla få komma till tals.

Han var en sann demokrat och använde sig därför alltid av schysta metoder i politiken. Leif Hansen lade mycket av sin kraft på att människorna i bygden skulle få en drägligare tillvaro. Vad som kunde göra honom upprörd var när nerdragningar och försämringar gjordes utan ordentlig dokumentation och konsekvensanalyser. Speciellt om försämringarna drabbade de svaga och utsatta i samhället.

Leif Hansen lämnar efter sig ett stort tomrum. Det är vår skyldighet att försöka fortsätta hans gärning för ett rättvisare samhälle. Vi ska göra vårt bästa. Våra tankar går till hans närmaste anhöriga.

Socialradikala Demokraterna genom Kjell Söderberg