Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Lars Holger Röstlund – en av Hälsinglands främste hembygdsvänner

En av Hälsinglands främste hembygdsvänner, Lars Holger Röstlund, Bollnäs, har lämnat oss. Han blev 99 år. Han sörjes närmast av en dotter med familj, barnbarn och barnbarnsbarn samt en stor vänkrets.

Det är svårt att med  en kort minnesnotis berätta om vad Lars Holger betytt för föreningslivet och i synnerhet inom hembygdsrörelsen – men jag ska försöka göra några nedslag.

Lars Holger föddes den 20 december 1920 i Bollnäs och växte upp i Röste. Han har under sin långa livsbana arbetat med varierande arbetsuppgifter. Han började som tegelbruksarbetare, blev sedan stationskarl, socialassistent och kommunalkamrer. Han har bland annat haft anställningar i Iggesund, Gnarp och  Bollnäs.

Lars Holger berättade med stor glädje över sina år, 1965–1974, i Gnarp.  Han har dock bott i Bollnäs hela tiden och byggde en gård på Tjärnvägen.

Lars Holger studerade som ung vid friluftsfrämjandets folkhögskola i Stensund. Han gick premiärkullen där och då träffade han sin Hjördis, som kom från Uppsala. De fick sedan ett mycket långt liv tillsammans. De gifte sid 1952.  Hjördis avled i november i fjol.

Lars Holger Röstlund gick med stort engagemang in för de uppgifter han tog på sig. Han var mycket drivande för motionsaktiviteter, bland annat vid Dönjeåren. Ett av hans tidiga projekt var att få ett bättre elljusspår på hemorten.  Han var aktiv inom Hälsofrämjandet och tog också initiativet till Snoddaståget i Bollnäs – och var bland annat dess förste chaufför. Han var initiativtagare till Snoddasreliefen i Bollnäs och var den förste Hambogeneralen. Han startade även Hilding Mickelsson sällskapet.

Lars Holger hade ett mycket stort kontaktnät. Han samarbetade med  många artister och författare,  bland annat med Gösta ”Snoddas” Nordgren och Thore Skogman. Med författarna Hans Lidman, Albert Viksten, Hilding Mickelsson och med hembygdsforskaren och prosten Börje Björklund hade han ofta gemensamma hembygdsprojekt. Karlsgården i Järvsö var ett av deras gemensamma och kära projekt.

Redan 1960 kom han med i hembygdsrörelsen. Han blev sekreterare i Hälsinglands hembygdskrets 1968 och den uppgiften har han haft med sig resten av livet. Att läsa Lars Holgers protokoll var njutbart, det var som att läsa ett stycke poesi.

Inom hembygdsrörelsen var han verkligen en idéspruta. Han skrev också egna artiklar och medverkade i flera böcker. Han har under många år varit med i redaktionskommittén för årsboken Hälsingerunor.

Lars Holger var en god berättare och föredragshållare. Han berättade  gärna om sin potatisodling, och vilka sorter han själv drivit fram. Att lyssna på honom när han guidade vid Kämpens hembygdsgård var både häftigt och intressant.

Undertecknad har samarbetat i över 20 år med Lars Holger inom hembygdsrörelsen. Det har varit en mycket lärorik tid. Han var en fantastisk mentor och god kunskapskälla.  Det har aldrig funnits några problem. Allt går att lösa – var hans devis. Våra regelbundna samtal har varit upplyftande.

Lars Holger Röstlund fick ett långt och innehållsrikt liv. Han vigde en stor del av sitt liv åt Hälsinglands historia och hembygd. Det har satt sina spår. Vi saknar dig!

Hälsinglands hembygdskrets

Jan-Eric Berger

Ordförande