Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Kerstin Påhlsdotter, Färila: Hennes stora hjärta nådde många

Vår kära Kerstin Påhlsdotter, Färila, har somnat in efter många månaders kämpaanda.

Kerstin föddes på en anrik släktgård Påhl-Jons i Ygsbo med en historia från 1600-talet. Hon växte upp där och fick tidigt ta ansvar och delta i gårdens göromål, från djurhållning till odling. Sedan utbildade hon sig till frisör hos läromästare Gun-Britt Björk samtidigt som veckovisa studier på Frisörernas hus i Stockholm samt utbildning i Paris och London hos dåtidens kända frisörmästare, bland annat Vidal Sassoon.

Vid 25 års ålder tog hon över Eva Salongen i Färila och drev den i cirka tio års tid då flytten gick till Järvsö. Sitt yrkesutövande fortsatte hon på Mons frisering i Färila. Sedan förvärvade Kerstin Interflora Järvsö Blommor som hon drev i elva år, och under tiden gick hon även floristutbildning i Stockholm.

På 1980-talet gjorde hon allmän militärutbildning och blev aktiv inom Färila hemvärn samt ordförande i Färila Lottakår och ledamot i Gävleborgsgruppen. Intresset för djur och natur möjliggjorde också en jägarexamen under 1980-talet.

Hembygden låg henne varmt om hjärtat och intresset var stort för bygdens historia i pappa Påhls anda, även hemgårdens släkthistoria samt folklivsforskning. En förening hon höll kär var Färila Hembygdsförening, som hon också blev ordförande för.

I samband med stora flyktingströmmen 2015 gick hon utbildning för att bistå och hjälpa ensamkommande med juridiska frågor. Hon arbetade också på HVB-hem i Gnarp och Harmånger. Under några somrar arbetade hon dessutom i Växbo på Växbo Loge, jämsides med frisörverksamheten.

Många resor och upplevelser blev det också, både i Skandinavien, Europa och Sydamerika, samt USA. Men paradiset på jorden förblev ändå hemgårdens kära fäbodvall Skålvall, som hon ägde tillsammans med lillebror Olle.

Djur, natur, trädgård samt intresset för historia, andra kulturer och människor följde som en röd tråd genom hela livet. Hon fick två döttrar - Bodil i första äktenskapet och Trine det i andra. Hon arbetade i sin egen salong på Mon där hon för övrigt ägde husen samt hyrde ut till en fotvårdsspecialist.

Hösten 2018 drabbades hon av cancer, där kroppen sakta men säkert bröts ner, och till slut fanns ingen hjälp att tillstå. Trots sjukdomen fortsatte hon att hålla modet uppe och kämpade in i det sista. Att ge upp hörde inte till hennes person.

Kerstin var en människa med starkt driv, bestämda åsikter och full av energi. Hennes stora hjärta nådde många och hon fanns alltid där med sin omsorg för sina närmaste. Hon lämnar nu efter sig ett tomrum som är omöjligt att fylla.

Sörjes närmast av döttrarna Bodil och Trine, lillebroder Olle och syskonbarnet Carina, med familjer.

Familjen