Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Jan Erik Wadin

Annons

En av mina allra äldsta och bästa vänner har tagit ner skylten; Janne Wadin.

Janne och jag blev vänner på 1960-talet, en nära vänskap-broderskap som jag är glad och tacksam för. Janne var en rak och genomärlig person, som alltid stod upp för de mest utsatta i vårt samhälle. Minns bland annat Alternativ jul som vi var med om att starta i Hudiksvall 1970.

Minns alla härliga fotbollsfighter vi hade på Malnbaden och vid mitt föräldrahem i Vik, Idenor. Janne var med i laget, som representerade det portugisiska imperiet och jag spelade i det brittiska imperiet. Hårda matcher där alla medel var tillåtna.

Minns alla härliga krocketturneringar vi hade på gräsmattan i Idenor. Vi startade på eftermiddagen och körde till långt in på natten, endast med avbrott för grillning och vätskekontroller.

Delsbostämman åkte vi till under många år och då var det lördagen som var viktigast. Vi tältade på plats, deltog i buskspelningarna och snacket med delar av Skäggmanslaget och övriga sköna medmänniskor, diskussioner som pågick fram till söndagsmorgonen.

I augusti 1971 hade Janne bokat en fiskebåt med en fiskare från Gnarp som körde oss fyra grabbar till ön Gran där vi tältade en vecka innan fiskaren kom och hämtade oss igen. Maten som vi hade med oss räckte inte hela veckan så vi var rejält hungriga när vi kom tillbaka till fastlandet igen och min pappa körde tillbaka oss till Hudik.

Minns en valrörelse när Janne beordrade mig att ta ett pass och dela ut valsedlar vid vallokalen på Lappskärsberget –vid Stockholms universitet. Jag blev kvar där hela dagen, det kom ingen avbytare.

Ja, vi har många minnen tillsammans, en del kommer aldrig att berättas utan stannar mellan oss.

Hans sista fight i livet gentemot herr Parkinson blev dock för tuff till slut.

Janne, vi fortsätter kampen för ett bättre och mer jämlikt samhälle där alla har en plats.

Kjell Undén