Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Inger Emretsson, Delsbo: En tröjstickerska av rang

Tröjstickerskan Inger Emretsson, Delsbo, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast sörjande är maken Jan, barnen Ulf, Carina och Marcus med familjer, samt systern Gunilla med familj.

Inger Emretsson, som lärde sig den lokala stickkonsten i början av 1980-talet av Sjular Sigrid Persson, har under 40 år fört sticktraditionen i Bjuråker och Delsbo vidare. Ett kunnande som gått i arv i minst 200 år, som obrutet förts vidare i generationer.

Inger tillverkade sticktröjor till många kvinnor, män och barn i Hälsingland, övriga landet och långt ut i vida världen. Tusen-, tusentals maskor, varv och timmar blev till långt över 100 tröjor, en omfattande gärning. De flesta använde dem som dräktplagg, några som modeplagg att bära i andra sammanhang. Det hände att beställare tog med en äldre tröja för att få sig en likadan, vilket roade henne extra då hon fick tillfälle till variation.

Inger beskrivs som noggrann, generös, uppmuntrande, kreativ och seriös. Hon var också känd som rättfram och bestämd – vissa parametrar ska man inte rucka på. Inger visste vad hon gjorde, då hon detaljstuderat otaliga äldre plagg. Man kan inte ge avkall på de karaktäristiska detaljerna, menade hon: Det är inte bara att rita och sticka av mönstringen. Tekniken är särpräglad, påpekade hon: Vi ska titta på hur de är stickade och plaggens fason, skärningen.

Inger ställde ofta upp då någon kört fast. Med ett vänligt skratt undrade hon: Men, vad har du nu hittat på? Då visste hjälpsökaren att det inte fanns någon återvändo, då var det bara till att sticka baklänges. Men hon var inte bergfast, snarare villig att lyssna. Då intresset och efterfrågan av stickmönster var stor blev hon en självklar förgrundsgestalt i en grupp som tog fram mönster – och en beskrivning av sticktekniken – till både kvinnlig och manlig sticktröja från Delsbo.

Många har från tid till annan oroats över att hantverket och konsten ska gå förlorad. Inger hade själv aldrig velat hålla kurser, men så ändrade hon sig. Hösten 2019 startade hon tillsammans med flera stickkunniga en kurs i Delsbo med deltagare boende i landskapet.

Inger har med detta som grund och sin drivkraft gett impulser till fler att ta vid och fortsätta sticka våra unika tröjor. Inger var en tröjstickerska av rang, en förebild som vi har att tacka för åtskilligt. Textil och slöjd var hennes gebit, hon arbetade också med mycket annat, inte minst ideellt i olika sammanhang, samt också en tid i mitten av 1990-talet vid Delsbo hembygdsförening.

Bjuråkers hembygdsförening, Delsbo hembygdsförening, Forskningsprojektet Sticktröjor i Bjuråker och Delsbo, Hälsinglands hembygdskrets, kursdeltagare, tröjstickerskor och hantverkare av andra dräktplagg