Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Ingemar Gustavsson, stor finnmarkskännare: "Han var ett levande uppslagsverk"

Ingemar Gustavsson har gått ur tiden. På biblioteket i Los finns hans forskning om finnmarken samlad i åtta pärmar. Här skriver Lars Lundin, Järvsö, och Anders Björklund, Orsa, om sin vän.

En av finnmarkens största kännare har lämnat oss. Ingemar Gustavsson som var född 1926 i Värmland kom under sin yrkesverksamma tid att vara sysselsatt inom skogsnäringen.

Redan i 20-årsåldern kom han till finnmarken som går under benämningen Orsa finnmark. Han fick tidigt anställning på Orsa besparingsskog där han var skogvaktare i 36 år. I den befattningen kom Ingemar att lära känna finnmarkens folk, natur, kultur och lämningar.

Efter pensioneringen fördjupades intresset och han bedrev med brinnande iver all möjlig forskning om Orsa finnmark. Han var mån om att den finska kulturen och att finskheten skulle leva vidare. Det yttrade sig i att han ideellt tillverkade något hundratal gigantiska namnskyltar med korrekta ortnamn på ursprungsspråket Savolax-finska, som förr talades på trakten. Skyltarna placerade han ut på sina rätta platser.

Han hade stort intresse för denna finska dialekt och tillsammans med andra sammanställdes inte mindre än 500 finska ortnamn, som de flesta har en förklarande betydelse. Historien skulle vara rätt, vilket var en ledstjärna för Ingemars gärning.

Drygt tio mil av de urgamla prästvägarna som Orsa-prästerna använde för sina förrättningar röjde han.

De som kom i närmare kontakt med Ingemar fick det berättat att hans målarhink – som kom till användning för att märka upp lederna – på ett alldeles oförklarligt sätt hade gått upp rök. Han var liksom många skogsfinnar skrockfull, och var övertygad att det var en övernaturlig kraft som hade spelat honom ett spratt.

Genom mångåriga studier katalogiserade han de allra flesta finnmarkssläkterna inom Orsa finnmark. Ingemar delade generöst med sig av sina forskningsresultat, och han var ofta anlitad som exkursionsledare och föredragshållare av Finnmarkens historiegrupp och många andra intresseorganisationer. Intresset att förvärva ny kunskap hade han livet ut.

När Hamra besparingsskog sommaren 2017 hade en informationskväll om byns historia i Hamra kyrka åkte den då 91-årige Ingemar de nio milen mellan Orsa och Hamra för att vara åhörare. På biblioteket i Loos finns hans forskning samlad. I åtta digra pärmar med titeln ”Finnmarkens kyrkböcker” finns det mesta av urkunder om finnmarken man kan tänka sig.

På sajten: finnbasen.ljusdal.se kan man se vad Ingemars samlade uppgifter i detalj innehåller. Materialet är offentligt och vem som helst kan ta del av det på biblioteket.

För oss som har finnmarken som det stora intresset var Ingemar ett levande uppslagsverk. Vi är tacksamma över att ha fått lära känna honom och ta del av hans kunskaper.

Anders Björklund, Orsa

Lars Lundin, Järvsö