Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Ingegärd Ohlsson, Edsbyn

Mamma har nu lämnat oss i oerhörd sorg och saknad. Hon blev 91 år.

Ingegärd föddes 1925 som nummer tre i en syskonskara av fem. Två äldre bröder, Rune och Uno, sen Ingegärd, ytterligare en bror, Bengt och slutligen en syster, Anna.

Hon hamnade tidigt inom vårdsektorn. I femårsåldern fick hon börja med att hjälpa till att mata sin farmor som hade rörelseproblem och inte kunde lyfta sina händer till ansiktet.

Hennes mor Marta var drabbad av eksem på händerna och var tvungen att undvika vatten i möjligaste mån, så hon fick diska mjölksilar och hinkar efter mjölkningen och även ofta den vanliga disken.

Hon berättade hur hon stod i köket och grät och diskade medan de andra barnen var ute och lekte.

I Edsbyn var Betlehemskyrkan mottagningsplats för finska familjer och ensamkommande barn som evakuerats från Nord-Finland. Ingegärd deltog som tonåring i detta arbete.

Den 6 augusti 1994 deltog hon och Thorsten Svensson i 50-årsjubileet i Haparanda.

Hon började sedan en sjuksköterskeutbildning på Bollnäs sjukhus som hon avbröt när hon träffat sin blivande man Christian Ohlsson från Lörstrand, Järvsö.

De träffades på en SLU-konferens i Gävle och tycke uppstod. De gifte sig 1945 i Järvsö kyrka. Hon flyttade till Stockholm där Christian då arbetade och 1946 föddes första barnet.

1948 hade mamma Martas cancer gett sig tillkänna på allvar så Per och Marta ville lämna över jordbruket till något av barnen. De äldre sönerna var inte intresserade, så mamma och pappa tog över verksamheten.

Cancern förvärrades och mamma och Anna skötte henne hemma hela tiden där hon låg totalförlamad i nio månader innan hon fick sluta sin tid den 13 juni 1953. Mamma var då endast 28 år.

Mamma började arbeta inom kommunen 1964. Hon fick ett vikariat över sommaren på Doma i Ovanåker och blev kvar och ingick i den styrka som var med från början när Gyllengården togs i bruk.

Hon var mycket omtyckt både av de boende och sina arbetskamrater. Ingegärd arbetade på avdelningarna, i köket och på nätterna vid olika tidpunkter.

Hon utbildade sig till vårdbiträde och senare även på en arbetsterapiutbildning i Härnösand, varefter hon även arbetade på terapin.

Hon arbetade på Gyllengården fram till sin pensionering 1990.

Hon läste engelska i vuxen ålder och fann stor glädje i att resa. Hennes första utlandsresa var med buss och gick till Italien.

Många resor gjorde hon genom DHR som hjälp åt rullstolsburna. Hon fick sin första Amerikaresa som vadslagningspresent. Pappa retade alltid moster Anna och sa att hon aldrig skulle bli gift. Om så skulle ske, skulle han bjuda mamma på en Amerikaresa.

Sagt och gjort – på Annas bröllop 1961, när han höll sitt tal, överlämnade han biljetten till mamma. Det var en månadslång resa så hon hann med att besöka släktingar och pappas morbröder i Wyoming. Hon har upprätthållit kontakten med dem alla under alla år.

Mammas stora intresse var vävning, handarbete och sömnad. Innan hon åkt på resor sydde hon hela nya garderober veckan innan.

Hon sa att hon matat fem generationer: sin farmor, sina föräldrar, sina yngre syskon, sina barn och sina barnbarn.

Hon efterlämnar två döttrar och en son med familjer som med tacksamhet gläds åt att ha fått ha mamma så länge hos oss.

Monica, dotter