Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Herbert Lindqvist – en nykterhetskämpe har lämnat oss

Vännerna Gun och Stig skriver ett minnesord över Herbert Lindqvist, Alfta.

Så finns inte Herbert Lindqvist bland oss längre. Han avled den 12 april och saknaden är stor.

Herbert föddes 28 augusti 1928 i Nordanå i Alfta. Han växte upp tillsammans med sin mor och de flyttade runt på många ställen inom Alfta på grund av moderns försörjning.

Hans första jobb var som pumpskötare vid kraftverksbygget i Malvik, då var han 16 år. 1964 fick han anställning som rörmontör på Alfta Järn, 1969 kom han till Ösa som rörmontör, blev efter några år arbetsledare och det jobbade han med fram till pensioneringen.

Han har alltid varit en nykterhetskämpe. I början av 50-talet bildade han tillsammans med Olof Johansson Alfta Frisksportklubb. Efter att ha gått en gymnastikledarkurs på Lillsved, startade han gymnastik- och tablågrupper på flera ställen inom kommunen. Han var en duktig gymnast klarade både framåt- och bakåtvolter.

Friluftslivet var också något som låg honom varmt om hjärtat, långa vandringar med övernattning i det fria. Orientering var också ett stort intresse. Vasaloppet har han åkt ett flertal gånger. Efter den aktiva tiden som frisksportare fortsatte han jobba aktivt inom IOGT-NTO, där var han ordförande i många år och även den som ansvarade för fastighetsskötseln, den sysslan hade han så länge han orkade.

Herbert var medlem i ett flertal föreningar, bland annat var han med i SPF:s sångkör i många år, han är den som ställt upp och varit hjälpsam och haft omsorg om alla. Han var politiskt aktiv inom Liberalerna, var med i kyrkofullmäktige under tiden Johannesgården byggdes. Folkdans och dans var också ett stort intresse och där träffade han Gerda Wallin som han förlovade sig med 1976, de bodde aldrig tillsammans men spenderade all fritid tillsammans, bland annat hade Herbert en husvagn uppställd i Härjedalsfjällen från mitten av 70-talet, där tillbringade Gerda och Herbert många semestrar och helger med skidåkning och fiske.

Gerda avled 20 april 2014. Trots sin ålder var han intresserad av att följa med den nya tekniken med dator och telefon. Herbert var mån om att hjälpa alla, på senare tid då det kom nysvenskar till Alfta ställde han även upp för dem, bland annat hade han fem unga grabbar som fick råd och hjälp med skidåkning, språket och hel del annat.

Närmast anhöriga är en systerdotter och kusiner. Herbert var lätt att umgås med och lätt att tycka om, han hade alltid en hjälpande hand att sträcka ut. Vi är tacksamma att han fick ett lugnt och fint avslut på sitt liv.

Vännerna Gun och Stig