Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Harald Modin: En hjälpsam och omtyckt bilmekaniker

Söderhamns kanske mest välkända bilmekaniker Harald Modin har gått bort. Han blev 83 år och sörjs nu av släkt och vänner.

Redan när Harald Modin var tre-fyra år gammal kunde han, på ljudet från bilarna, känna igen vem som kom på besök. Detta har hans mor berättat om. Motorintresset fanns där tidigt och i fjortonårsåldern började han som mekaniker på Ivar Sjölins verkstad i Söderhamn.

1969 startade han sin egen firma, Modins Motor, men innan dess hade han bland annat hunnit med att jobba som verkmästare på Bilfirma Holger Melin och på BMW i Gävle.

På Modins Motor jobbade Harald tillsammans med sin bror Åke ända fram till 2018 när firman lades ner. Då var Harald 81 år och såg fram emot några lediga år tillsammans med sin fru Pia i deras nya hem i Forsbacka utanför Söderhamn.

Tyvärr präglades de sista åren mycket av sjukdom och natten mot den 19 december gick Harald bort.

Pia berättar att han trots allt fick njuta av de sista åren. Motorintresset fanns med ända in till slutet. Han hade köpt en traktor och en åkgräsklippare som han gillade att köra.

Harald var omtyckt och hjälpte genom åren många människor. En gång 1980 var han och Pia ute och körde söderut på E4 från Söderhamn. Det var tjock dimma den dagen och efter ungefär 1,5 mil såg Harald en helikopter i luften. Harald märkte att den inte kunde se vart den skulle ta vägen och med hjälp av bilens varningsblinkers kunde kan lotsa helikoptern tillbaka till Söderhamn så att den kunde landa på F15.

Helikopterpersonalen lovade att återgälda tjänsten när som helst. Ett år senare, när dottern Sofie föddes, behövdes en akut färd med helikopter till Uppsala.

Kompisen Hans Lindholm kände Harald i 52 år. Han skriver följande om sin vän:

"En legendarisk motorprofil hade Harald redan blivit när jag träffade honom första gången som 13-åring, 1963. Problem med vår nya bil som generalagenten inte trots upprepade felsökanden kunde lösa, fixade han efter lite funderande, testande och lyssnande. Typiskt Harald genom alla år.

Just lyssnandet var hans signum, både i att lugnt fånga problembeskrivningar och önskemål, men även för att kolla av motorgång, transmissionsljud, eller obetydliga variationer i lagerljud med mera. Han satte ofta handen bakom höger öra, lutade sig in över motorrummet och konstaterade; misständning på ettans cylinder, eller treans ventiler behöver justeras, eller tändningen står lite fel, eller det eller det behöver fixas. 

Varför alltid handen bakom just höger öra? ”Jo, vänster funkar inte alls”, blev hans lakoniska svar.

Allt sammantaget var det därför inte förvånande eller ovanligt att kunder kom långväga ifrån med sina bilar för att de skulle få Haralds omvårdnad."

Harald Modin blev 83 år och sörjs närmast av sin fru, barn, barnbarn och övrig släkt: ”Vila i frid, du kommer att göra himlen roligare att bo i”.