Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Gun Sundberg, Uppsala: Minns henne med stor värme och respekt

Docenten Gun Sundberg har avlidit i en ålder av 79 år.

Som tidigare meddelats har docent Gun Sundberg, Uppsala, avlidit vid 79 års ålder och efterlämnar sonen David. Hon brukade spendera somrarna i sommarstugan i Mellanfjärden, Nordanstig.

Gun var under sitt yrkesliv verksam som lärare och forskare vid Uppsala universitets nationalekonomiska institution, där hon under ett par decennier utbildade flera generationer nationalekonomer. Hon försvarade sin doktorsavhandling i nationalekonomi år 1996 och antogs som docent några år senare.

Hennes avhandling, Essays on Health Economics, pekar ut hälsoekonomi som Guns främsta forskningsintresse. Hälsoekonomi blev ett ”hett” forskningsområde under 1970-talet med många – ofta USA-inspirerade – teoretiska och empiriska studier. Guns avhandling anknyter till denna nya forskning där distinktionen mellan hälsa och hälsovård är central.

Sammantaget framstår Gun Sundbergs forskningsbidrag på hälsoekonomins område som något av en pionjärinsats, särskilt när det gäller empiriska bidrag på svenska data. Hennes forskning fick internationell uppmärksamhet och resulterade i att hon kom att knytas till ledande internationella nätverk på hälsoekonomins område.

Gun Sundberg studerade också samspelet mellan ojämlikhet i inkomster respektive hälsa och hur alternativa sätt att finansiera socialförsäkringar påverkar inkomstfördelningen (efter skatt). Tillsammans med forskare inom medicin utvecklade Gun även en modell som kan användas för samhällsekonomiska bedömningar av olika åtgärder för att minska risken för stroke.

Gun såg inga hinder och satsade på det hon trodde på. Hon hade alltid tid för ett uppmuntrande ord, särskilt för kvinnliga doktorander som i början av 1990-talet fortfarande var i minoritet vid institutionen.

Vi minns henne med stor värme och respekt.

För vänner och kolleger vid Nationalekonomiska institutionen

Bertil Holmlund (professor emeritus i nationalekonomi, Uppsala universitet)

Eva Mörk (professor i nationalekonomi och prefekt, Uppsala universitet)