Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Gun Smedberg Nilsson, Stockholm

Adjunkten och gymnasieläraren Gun Smedberg Nilsson, Stockholm maka till Trönöpojken och professorn Lars-Göran Nilsson, har lämnat det jordiska i en ålder av 77 år. Hon sörjes närmast av maken Lars-Göran, sonen Erik med makan Maria, barnbarnen Alice och Noah samt många vänner.

Gun var född i Härnösand och avlade studentexamen vid Härnösands högre läroverk. Hon flyttade direkt efter sina gymnasiestudier till Uppsala och läste in en filosofie magisterexamen i engelska och tyska. Under tiden i Uppsala träffade hon Trönöpojken Lars-Göran, som hon sedan fick ett långt liv tillsammans med.

Under åren 1971–1980 arbetade hon som lärare i Uppsala på olika gymnasieskolor. 1980 flyttade de till Umeå, där Lars-Göran tillträdde en professorstjänst i psykologi.

Gun arbetade under många år på Dragonskolan – men flyttade till Stockholm 1994 med familjen. Under tiden i Umeå föddes deras son Erik.

I Stockholm arbetade hon som adjunkt vid ett par olika skolor. Hon var starkt intresserad av pedagogiskt utvecklingsarbete och fortsatte under hela sitt liv att läsa vidare och studerade flera språk, bland annat latin. Gun åkte också runt och föreläste om sitt pedagogiska forskningsarbete.

Att läsa och lyssna på musik var andra stora intressen. Under ett par perioder bodde familjen också i Toronto, där Lars Göran forskade och arbetade som lärare. Över huvud taget gillade de att resa runt om i världen.

Till Trönö och Söderhamn återvände Gun och Lars-Göran så ofta som tiden medgav. De var intresserade av hembygdsforskning. De hade en del vänner i bygden och varje sommar ville de ”komma hem” och njuta av en sommarledighet och ha trivsamt med vännerna. De ville inte missa midsommarfesterna på Trönö idrottsplats, besöka Söderblomspelet, gå på en fotbollsmatch eller på en fäbodgudstjänst. Surströmmingfesten på vallen med vännerna var en uppskattad högtid.

Gun gillade att ha roligt och äta gott. Besöken i Långvind, Albertina och Växbo var obligatoriska. Vi har haft många trevliga och roliga stunder tillsammans. Diskussionerna har varit långa och många. Middagarna på Grevgatan i Stockholm är också härliga minnen.

Tack för alla dessa uppskattade möten – vi minns dig med glädje.

Vännerna i Trönö

Barbro och Jan-Eric Berger

Kerstin Steiner och Jan-Ivan Persson