Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Gösta Enström, Saltvik – en atlantseglare med glimten i ögat

Seglaren och löparen Gösta Enström, Saltvik, har lämnat oss vid en ålder av 73 år.

Gösta var född och uppvuxen i Enånger och började tidigt arbeta som cykel- och mopedbud åt Enångers Konsum. I ur och skur körde han varor till socknens utkanter och lärde känna bygdens original som generöst berättade om svunna tider, vilket väckte ett livslångt humanistiskt intresse hos den unge gossen.

I tjugoårsåldern tog Gösta arbete på Iggesunds Bruk, fritiden ägnades åt konditionsidrott och följande år fiskade han även mycket med sin dåvarande svärfar Karskärsfiskaren Albert Östlin. 

Gösta älskade skärgårdslivet och hade ett genuint intresse för ny som gammal kunskap. Han läste ivrigt och inspirerad av litteraturen lämnade han bruket efter femton år för studier på Forsa folkhögskola. Här vid hade Gösta redan åkt Vasaloppet tio gånger och ägnade allt mer tid åt löpning. Hans medaljer skvallrar om trettiotalet maraton och tävlingar riket runt, som han ofta sprang med kamrater från Strands IF.

Långa löppass och lopp firade Gösta gärna med en kall öl, bakad snus och en trudelutt på sitt munspel ackompanjerad av sång och gitarr i goda vänners lag. Han var lika öppen för fest och galenskaper som han var en disciplinerad atlet och plikttrogen tjänsteman.

Efter studierna började Gösta arbeta på Arbetsförmedlingen i Hudik och som ensamstående förälder kombinerade han effektivt transport med träning. Många var nog de som såg honom springa längs gamla E4 mellan hemmet i Enånger och jobbet i Hudik.  

När Göstas egenhändigt renoverade timmerkåk brann ner till grunden i slutet av 80-talet blev Saltvik hans nya knutpunkt. Som den praktiska optimist han var vände han katastrofen till något konstruktivt, utbildade sig till deltidsbrandman och tog skepparexamen. Snart planerades en seglats över Atlanten, men vägen dit krävde noggranna förberedelser där flera segel slets i Östersjön. För äventyrliga vänner fanns alltid plats ombord.

Gösta arbetade som arbetsförmedlare i Stockholm åren innan han kastade loss mot Karibien i en åtta meter lång Allegro 27. Seglatsen Atlanten tur och retur, sida vid sida med valar och delfiner, dokumenterades väl och är i dag en skatt.

De senaste åren av sitt liv njöt Gösta av hav och frihet i sitt Saltvik med sin käraste Ewa. In i det sista bjöd han frikostigt barnbarnen på roliga upptåg, alltid med glimten i ögat.

Dottern med familj