Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Gereon Gustavsson – en allt igenom god människa med många olika gåvor

Gereon Gustavsson prästvigdes i Uppsala 1959. Hela sin prästerliga tid kom att ske i Hälsingland. Hans första missiv blev Harmånger och med bostad i Stocka. Därefter flyttade familjen till Hög 1966 och därefter Forsa 1982. Gereon utnämndes 1986 till kontraktsprost i Sundhede kontrakt samma år.

Bakom denna trofasthet i tjänstgöringen fanns en mycket intressant och god medmänniska med många olika gåvor som kom församlingsborna till glädje.

Gereon satte den vanliga människan i centrum före allt annat, tog god tid på sig vid samtal med människor i olika livslägen. Men han var heller inte främmande att föra nog så centrala samtal ute bland affärscentra eller enkla butiker på landet bland enkla, vanliga människor som fick livsmod och ny kraft av dessa möten. I god tradition med folkkyrkligheten i centrum förde han en gammal  tradition vidare  från Forsa-Högs församlingar.

Men även djupdykning i de olika kyrkornas lokala  historia och heliga arv kom att vara centralt för Gereon. Under 2000 utkom boken Kyrkorna i Forsa och Högs församlingar tillsammans med Ture Karlström och Helmer Söderbäck, och till mångas överraskning 2011 utkom boken Latinska ord, citat och uttryck för teologer och andra. Den gamla ringen i Forsa fortsätter att förbrylla 1998, i boken Ärkestiftet och väckte på sin tid stor uppmärksamhet.

Gereon var en allt igenom god människa , teologiskt med centrum i luthersk tolkning. När statskyrkosystemet under 1990-talet avvecklades såg han stora mörka moln på himlen. Att Svenska Kyrkan skulle styras av lokala kyrkopolitiska krafter från 2000 var heller inte något som uppskattades.

Men kvar dröjer för mig herdepsalmens ord "Godhet endast och nåd skall följa mig i alla mina livsdagar och jag skall åter få bo i Herrens hus evinnerligen".

Våra tankar och förböner går nu till makan Margit i Uppsala – en relation som varade i 75 år, och de tre barnen Maria med familj, Kristina och Lars.

Må han nu vila i den eviga friden med godhet och nåd.

Bo Johansson

Kontraktsprost i Sundhede kontrakt och Hälsinglands norra kontrakt 1991–2008