Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord, Eva Hellborg: En kvinna med stil har gått ur tiden

Eva Hellborg, Gärdegården i Ljusdal, har avlidit. Hon somnade in den 5 januari i en ålder av 97 år. Närmaste anhöriga är dottern Kerstin med familj, släkt och många vänner.

Annons

Eva föddes i Onsäng, Ljusdal, gick i småskolan i Heden, senare i Veckebo. När Eva var 11 år flyttade familjen till Mon, Färila, där pappa Johan uppförde ett hus. Eva, som då hette Edith, gick i Färila kyrkskola hos den stränge men skicklige folkskolläraren George Granberg som fostrade sina elever till ordning, plikttrohet och framåtskridande. Eva skulle ha fortsatt skolan men pappas husbygge behövde pengarna. Skolan kostade på den tiden, böcker, material och bussresor till Samrealskolan i Ljusdal. Bidrag var inte uppfunnet då.

Vid 13 års ålder fick Eva arbeta i Erik Ericssons bokhandels filial i Färila, först på prov, sen med en lön av 5 kr i månaden. Efter något år förflyttades Eva till huvudaffären i Ljusdal. Eva arbetade så småningom på andra orter t.ex. Gamla Brogatan i Stockholm och i Fagersta.

1958 flyttade Eva till Sundbyberg och fortsatte sin yrkesbana i bokhandelsbranschen, där stannade hon till sin pensionering och 2006 flyttade hon tillbaka till Hälsingland och Ljusdal.

Under sin Sundbybergstid träffade Eva, genom yrket, många av dåtidens aktuella författare, dessutom jobbade hon extra på Folkan i Stockholm och bekantade sig med kändisarna där. Hon fick, tack vare sin framåtanda och slagfärdighet, en stor bekantskapskrets.

Eva var alltid generös, omtänksam och hon berättade många roliga och otroliga episoder ur livet, som var självupplevda. Hon ville alltid göra saker med stil, klä sig, inreda hemmet, skylta i bokhandeln eller slå in en bok. Något av ett modelejon var hon också, en estet, med bestämda åsikter.

På äldre dagar blev hon lite ensam och synen gjorde att hon inte kunde läsa, men i huvudet var hon klar in i det sista.

Alla saknar dig

Din syster Ruth